Ny smäll för Reinfeldt – KD under spärren

Publicerad 2014-05-27

Moderaterna får en ny kalldusch och backar mest, med 2,8 procentenheter till 22,7 procent.

Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, medan V ökar mest, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning.

– Man kan nog säga att Alliansen är rökt, säger professor Jonas Hinnfors.

Alla Allianspartier utom C backar och den största nedgången sedan i november i fjol står Moderaterna för, enligt SCB:s partisympatiundersökning, PSU.

Allianspartierna får 36,8 procent, vilket tangerar vad Socialdemokraterna får själva: 35,3 procent.

V och S går framåt, medan MP backar. Tillsammans får de rödgröna 51,5 procent.

Professor: "Alliansen är rökt"

Statsvetarprofessor Jonas Hinnfors tar upp att tecken på förändring av läget saknas:

– Det finns ingenting som tyder på att Alliansen kommer bli största block i höst. Man kan nog säga att Alliansen är rökt jämfört med de rödgröna partierna, säger han till Aftonbladet.

Att M går dåligt bekräftar opinionsmätningarna som andra institut gjort under vintern och våren. De övriga borgerliga partierna står i stort sett stilla.

– Där finns det inte något genombrott. Och i EU-valet fanns inte heller någon vind åt höger, utan tvärtom.

Hinnfors jämför med motsvarande tidpunkt inför valet 2010.

– Då låg Alliansen under med 6-7 procent, och ökade då de rödgröna lade fram sin skuggbudget. Nu är skillnaden 14 procent, men ingen förändring i sikte. Enskilda partier skulle kunna göra utspel under sommaren, men att Alliansen som helhet skulle ta igen detta skulle kräva en enorm förändring.

Persson: "M i motvind"

M:s partisekreterare Kent Persson säger till Aftonbladet:

– Den här mätningen visar det som vi har sett i andra mätningar under hela våren. Moderaterna har gått i motvind. 

Varför tror du att det har blivit så här?

– Vi har haft en vår som har varit spretig och handlat om enfrågor. Jag är övertygad om att när vi nu går in emot nationella val kommer väljarna att vilja ha besked i helhet också i de viktiga frågorna kring jobb och ekonomi.

Men är det inte jobb som ni diskuterat under våren?

– Nej vi har inte haft en bred och djup diskussion om hur tillväxten ska kunna öka och jobben kunna växa till i Sverige. Vi måste bli ännu bättre på att sätta det främst på agendan så att vi får en valrörelse som handlar om Sveriges viktigaste utmaning - hur fler ska kunna få ett jobb att gå till.

V ökar mest

Största uppgången, 1,8 procentenheter, står Vänsterpartiet för, som hamnar på samma nivå som Miljöpartiet: 8 procent.

Aron Etzler, V:s partisekreterare:

– Det här är något vi haft på känn länge. Människor som inte tidigare har kunnat tänka sig rösta på V gör det nu, för att vi har blivit ett parti att lita på. Vi har en realistisk, genomförbar politik. Vi tar upp frågor som människor bryr sig om, som vinster i välfärden. Vi är också tydliga med regeringsfrågan: att vi vill ha en rödgrön regering, utan borgerliga partier.

Ni har sagt att ni aldrig kommer ingå i en regering som inte slopar vinster i välfärden. Står ni fast vid det?

– Absolut det gör vi. Det som hänt under de här åtta åren med Fredrik Reinfeldt är att samhället blivit orättvisare och att vi gett bort en del av makten till företag. Utanförskapet har ökat, vilket lett till SD:s framgång. Vi måste våga bygga ett annat Sverige än det kalla land Reinfeldt byggt. Vi måste skapa ett mer omtänksamt och solidariskt land.

KD under spärren

KD får 3,9 procent och hamnar under spärren. Partisekreterare Acko Ankarberg säger till Aftonbladet:

– Det är som det brukar vara för oss mellan val. Vi har ju snurrat kring fyra procent under hela mandatperioden och det är lite upp och lite ner. Vi har just bevisat att vi är riktigt bra i valrörelser. Vi går stärkta ur Europaparlamentsvalrörelsen där vi fick 6,0 procent och bevisade att vi är bra på valrörelse.

Ankarberg anser att Alliansen måste "hitta agendan som stämmer för svensk politik" genom att synliggöra jobben och säkra välfärden.

– Att människor får mer pengar i plånboken och också kan vara med och bidra till välfärden. Höjda skatter för människor är ingen bra väg. För mig är sjukvåren den allra viktigaste frågan, där jag känner att det är en så stor skillnad runt om i landet. För oss kristdemokrater kommer sjukvården att lyftas fram på ett särskilt sätt, vi har gjort många viktiga förändringar men vi kan ändå se stora skillnader runt om i landet och att vi behöver få en mer jämlik vård över hela Sverige.

Alla Allianspartier backat

Jämfört med valresultatet 2010 har alla Allianspartier backat, medan rödgröna och SD går framåt:

M  har backat 7,4 procentenheter, FP med 1,8 procentenheter, C med 1,7 och KD också med 1,7 procentenheter.

S har ökat med 4,6, V med 2,4 och MP med 0,7 procentenheter.

SD har ökat med 2,4 procentenheter. Samtliga förändringar jämfört med valet är statistiskt säkerställda.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är en av landets ledande forskare om svenska val. Han säger till Aftonbladet:

– Det ger en intressant kontrast till EU-parlamentsvalet. Mätningen verkar inte vara smittad så mycket av människors inställning under EU-valet.

FI får 2,5 procent

Feministiskt initiativ får 2,5 procents stöd i mätningen.

– Den första siffran man tittar på är FI. Det säger att det är en bit kvar: en liten baksmälla från framgångarna i EU-parlamentsvalet, men det är ändå ett bra resultat. Man får se om deras momentum som de haft sedan i vårvintern inte bryts nu.

Om Alliansen säger Oscarsson:

– Man har inte lyckats bryta den nedåtgående trenden. Kanske har EU-valet kommit i vägen för inrikespolitiken, och då är det svårt att komma ut. Det är 110 dagar kvar och det är nu man får göra något. Det är ont om tid, en hel sommar emellan. Dessutom ligger KD fortfarande under spärren, även om det inte är statistiskt skilt från 4 procent. Gör man en mandatperiod på det här får vi sju partier i riksdagen och en kraftig rödgrön majoritet. SD skulle inte få något inflytande alls, om detta vore valresultatet.

SD går bakåt

Sverigedemokraterna får 8,1 procent. Det är en nedgång från den högsta skattningen i en PSU från i november i fjol: 9,3 procent.

Henrik Oscarsson är osäker på om SD:s succé i EU-valet kommer ha effekt i höst.

– Överspilleffekter vet vi inte mycket om. Men vi vet att ekonomi, sysselsättning och välfärd kommer dominera mer i riksdagsvalet än frågor som dominerat Europaparlamentsvalet, som miljö och jämställdhet.

Mätningen är större än alla andra opinionsundersökningar: den mäts under en månad och 9 000 personer tillfrågas. Den publiceras alltid i maj och november varje år.

Eftersom det finns mätserier långt tillbaka, ända sedan 1972, går trender att följa tydligt och det ger en fingervisning om vart strömningarna går. Man kan även se från vilka partier väljarna rör sig vid förändringar.

Mellin: "Mörkt för regeringen"

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin:

– Det ser mörkt ut för regeringen måste man säga. I verkligheten skulle de inte ens ha 36 procent eftersom KD skulle åka ur. Men man ska notera att mätningen är ganska osäker, eftersom bortfallet är nästan hälften och andelen osäkra är 21 procent.

– SD kan inte heller vara glada över mätningarna, eftersom man här skulle förlora sin vågmästarroll. Den rollen har Jimmie Åkesson sagt är viktigare än vilken procent partiet får.

De som har störst anledning att glädjas är Vänsterpartiet.

– Deras statistiska uppgång är ganska stor. Dels minskar MP och så är det Jonas Sjöstedts envetna malande om vinster i välfärden som jag tror är den huvudsakliga orsaken till uppgången, säger Lena Mellin.