”Det finns ledamöter som dricker mer än de borde”

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2008-01-02

Fyra av sju gruppledare vill ha alkoholpolicy i riksdagen

Inför en policy för riksdagsmännens alkoholdrickande.

Det tycker gruppledarna för fyra av riksdagspartierna.

– Det finns enskilda ledamöter som dricker mer än vad de borde, säger Johan Pehrson (fp) till aftonbladet.se.

Julfest på departementet, bjudningar för utländska gäster och gratis vin och öl när intresseorganisationen uppvaktar.

Möjligheterna för en svensk riksdagsledamot att dricka alkohol är goda. Ändå saknas en policy för hur mycket vin, sprit och öl som serveras i riksdagens regi.

Nu tänker riksdagens nykterhetsgrupp driva frågan.

–Jag tycker egentligen att riksdagen borde vara helt alkoholfri i representationen. Men vi måste åtminstone ha en alkoholpolicy, säger Helena Leander (mp) till Svenska Dagbladet.

Flera ledamöter som Svd talat med vittnar om problem.

– Senast i tisdags klockan tre när jag satt på ett möte var där en riksdagsledamot som var rätt så påverkad, säger Mehmet Kaplan (mp), till tidningen.

Ett utsatt uppdrag

Talman Per Westerberg vill inte kommentera frågan innan han har talat med partiernas gruppledare. När aftonbladet.se kontaktar dem är fyra av sju för en policy.

– Om riksdagen har en policy blir det också en signal till de organisationer som vill bjuda ledamöterna om att också kunna ha ett alkoholfritt alternativ, säger Roger Tiefensee, gruppledare för centerpartiet till aftonbladet.se.

Folkpartiets Johan Pehrson håller med.

– Jag tycker att man kan diskutera det. Att vara riksdagsledamot innebär att man har ett utsatt uppdrag. Man kommer ofta och intensivt i kontakt med alkohol.

Mikaela Valtersson (mp) och Alice Åström (v) är inne på samma linje.

– Vi borde ha en tydlig policy även i riksdagen. Tar man fram en policy så får man också diskutera frågan om alkohol bland ledamöterna. I dag finns en hög tillgänglighet, säger Åström.

Men gruppledarna för socialdemokraterna, moderaterna och kristdemokraterna tror inte att ett regelverk är rätt väg att gå.

En restriktiv hållning

– Riksdagen ska ha en restriktiv hållning, men det räcker. Man ska inte ha för strikta regler, säger Stefan Attefall (kd).

– Jag tycker att måttfullhet råder när det gäller riksdagen. Då är det ett större problem när man är ute på olika arrangemang. Men det kan aldrig riksdagen kontrollera. Det är upp till var och en.

– I grunden pratar vi om vuxna individer. Det här är ofta en väldigt personlig fråga som vi försöker hantera inom respektive riksdagsgrupp. När nya kommer in tar vi upp frågan om alkohol med dem, säger Leif Jakobsson, vice gruppledare för socialdemokraterna.

Även moderaternas Lars Lindblad menar att det här är en fråga som mer handlar om enskilda personer.

– Jag tror inte att en policy löser det problem vi har. Redan i dag har vi en rätt så begränsad utskänkning vid våra tillställningar. Men det finns säkert enskilda ledamöter och anställda som har problem. Då är det viktigt att de får stöd och hjälp och att man kollegor emellan håller ögonen på varandra. Det är betydligt mer effektivt, säger Lindblad till aftonbladet.se.

Följ ämnen i artikeln