Restaurang tar danska J-dag till Limhamn

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Frounberg, VD, och Miguel Maksymowicz, restaurangchef.
Foto: Privat
Daniel Frounberg, VD, och Miguel Maksymowicz, restaurangchef.

J-dag har blivit en institution i Danmark.

I år firas ölsläppet även i Limhamn.

– Det här är för att göra någonting som inga andra har gjort förr, säger Daniel Frounberg, VD för Kajuteriet.

På J-dag, även känt som ölsläppet, lanserar Tuborg sin årliga julöl. Klockan 20:59 den första fredagen i november firas dagen runt om på restauranger och pubar i Danmark.

För att marknadsföra sitt öl åker Carlsberg, den koncern där Tuborg ingår i, runt med lastbilar där blåklädda tomtenissar delar ut 25 000 gratisöl till utvalda krogar. De ger i samband med det även bort 55 000 tomteluvor för folk att bära under firandet.

Det är dock inte bara i Danmark som J-dag firas.

Nya ägare tog idén till Limhamn

Kajuteriet i Limhamn har nämligen tagit traditionen till andra sidan Öresundsbron.

Bakom idén ligger restaurangens nya ledning, som vill göra Kajuteriet till mer av en året-runt-restaurang med fler evenemang.

– Vi hade Oktoberfest, med tysk Paulaneröl, och det blev en stor succé. Då tänkte jag ”fan, jag måste vara den första som har J-dagen i Sverige”. Det är extremt stort i Danmark. Det är den dagen på året då det säljs mest öl, säger Daniel Frounberg, VD för Kajuteriet, och själv dansk.

Kontakt upprättades med Carlsberg och på det viset fick de som första svenska restaurang 1 000 stycken Tuborg Julebrygd.

Många Malmödanskar lockas

– Det är jätteroligt att få göra J-dagen här. Än så länge är det stort intresse. Det bor ju mycket danskar i Malmö och de har sagt att det är fantastiskt. De slipper ta sig över bron för att vara med på J-dagen, så vi har jättemycket stora danska sällskap. Det här är för att göra någonting som inga andra har gjort förr, säger Daniel Frounberg.

Enligt ölkoncernen själva har de aldrig tidigare sålt julölen till Sverige – vilket innebär att Limhamnsrestaruangen nu skriver historia.

– Jag som dansk ser framemot att få ha det på restaurangen och tycker det är jätteroligt. Som dansk vet jag själv hur stort J-dagen är i Danmark.

Arrangeras sedan 1990

Även om de 100–200 besökarna kan förvänta sig klassisk J-dagsinredning, med de blåvita nisseluvorna, och en heldansk meny finns det en viktig skillnad mot hur firandet ser ut på andra sidan Öresundsbron. Några gratis öl kommer inte delas ut i Limhamn.

– Det får man inte göra i Sverige, så det är väl det som lite är skillnaden. Enligt alkohollagen får man ju inte bjuda på öl, sprit och vin i Sverige, säger Frounberg, innan han lägger till:

– Men vi kör på samma priser som ölen kostar i Danmark.

I vårt södra grannland har J-dag firats sedan 1990.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%