Angela Merkel om nya Aleppo-fiaskot i FN: ”Det är en skam”

Publicerad 2016-12-06

FN:s säkerhetsråd samlades i går för att rösta om tillfällig vapenvila i Aleppo.

Men Ryssland och Kina lade in sina veton.

– Det är en skam, sa Tysklands ledare Angela Merkel om situationen i Aleppo.

Blodiga strider pågår just nu i delar av den före detta miljonstaden Aleppo i Syrien. Syrisk militär är mycket nära att ta kontrollen över det stora bostadsdistriktet Shaar, som beskrivs som strategiskt viktigt av oppositionsvänliga Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

– Det är det viktigaste området i hjärtat av östra Aleppo, och det är på väg att falla, säger observatoriets talesperson Rami Abdel Rahman till nyhetsbyrån AFP.

70 procent av östra Aleppo

Syriens president Bashar al-Assad har tillsammans med Ryssland, Iran och shiamiliser som Hizbollah de senaste dagarna tagit kontroll över två tredjedelar av östra Aleppo, något som bara kan tolkas som en framgång för den regeringsvänliga sidan. Ett intåg i Shaar skulle reducera de väpnade rebellgrupperna som finns kvar i Aleppo rejält, enligt Abdel Rahman. Armén skulle då inneha kontrollen av 70 procent av östra Aleppo, skriver AFP.

Ryssland, som är nära allierad med president al-Assad hade i veckan planerat nya samtal med USA, som står på oppositionssidan, om att rebellerna skulle lämna Aleppo och en humanitär korridor skulle upprättas för civila. Men samtalen ser inte ut att bli av efter att den ryske utrikesministern Sergej Lavrov anklagat USA för att stötta rebellerna som strider mot Assad.

– Det verkar som om de försöker köpa tid åt rebellerna att andas ut, ta en paus, och återuppbygga reserverna, sa han, och la till att en seriös diskussion med amerikanska partners inte fungerade.

Veto från Ryssland och Kina

Bråket ledde också till att den samordnade omröstningen i FN:s säkerhetsråd om en resolution om tillfällig vapenvila i Aleppo möttes av veto från Ryssland och Kina. Från Rysslands håll menade man att resolutionen borde antas först när samtalen med USA ägt rum. Syriens utrikesministerium gjorde också ett uttalande om att man inte tänkte enas om en vapenvila utan att veta säkert att rebellerna lämnar Aleppo:

”Syrien tänker inte lämna sina medborgare i östra Aleppo för att bli gisslan hos terrorister”, uppgav man enligt den statliga nyhetsbyrån SANA.

”En skam”

Talespersoner från de olika rebellgrupperna har hittills sagt att man vägrar lämna de få enklaver man fortfarande kontrollerar i Aleppo.

USA:s biträdande FN-ambassadör, Michele Sison, anklagade i sin tur Ryssland för att hitta på anledningar till att blockera FN-resolutionen.

Men kanske allra hårdast var reaktionen från Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som i ett tal till sitt parti CDU idag sa:

– Aleppo är en skam.

Hundratals har mist livet

Hon betonade att världens ledare måste fortsätta kämpa för humanitära korridorer för de syrier som fortfarande befinner sig i stridsområden i Aleppo.

Både i östra och de västra regeringskontrollerade delarna av Aleppo har hundratals människor, inklusive barn, mist livet under de senaste veckornas stridigheter.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet ska det röra sig om 341 döda i östra Aleppo, inklusive 44 barn. I västra Aleppo ska 81 människor, inklusive 31 barn, ha dödats av rebellattacker mot området under samma period, enligt observatoriet.

Bussas tillbaka till områden

Tiotusentals invånare i östra Aleppo har lämnat sina hem och flytt till andra delar av staden. Men det finns också familjer som stödjer Bashar al-Assad som har bussats tillbaka till områden de lämnat när rebeller intog dem tidigt under det syriska inbördeskriget.

Brittiska BBC har träffat flera sådana familjer i området Hanano, i östra Aleppo.

– Jag kysser din mark, Syrien, vi knäböjer för dig, Bashar, ropar en kvinna som kallas Fadia i reportaget.

ANNONS