Rektor Hamid bryter tystnaden: Berättar om antisemitismen

Publicerad 2022-09-01

Hamid Zafar utsågs till Årets svensk 2018.

För två år sedan avslöjade Dagens Nyheter att rektor Hamid Zafar under pseudonym hånade judar och gaypersoner på nätet.

Nu bryter Zafar tystnaden och berättar om hur hans världsbild bekräftades av konspirationsteorier.

”I anonymiteten bakom en skärm kunde jag ofiltrerat formulera åsikter som fått näring av fördomar och konspirationsteorier”, skriver han i Kvartal.

Hamid Zafar, mer känd som rektor Hamid, var en folkkär profil i den svenska offentligheten.

Bland annat utsågs han till Årets svensk, deltog i SVT:s ”På Spåret” och var medlem i Moderaternas integrationskommission.

Hösten 2020 avslöjade Dagens Nyheter att Zafar under pseudonym hade hånat judar och homosexuella på nätet. Vid tiden för avslöjandet var han utbildningschef i Mullsjö kommun. Efter avslöjandet petades han från uppdraget. Nu bryter Zafar tystnaden.

”Kunde ofiltrerat formulera åsikter”

I nättidskriften Kvartal berättar Hamid Zafar om hur han drogs in i en konspiratorisk världsbild.

”I anonymiteten bakom en skärm kunde jag ofiltrerat formulera åsikter som fått näring av fördomar och konspirationsteorier. När jag rörde mig i forum där dessa åsikter kunde uttryckas mer eller mindre oemotsagda bekräftades min världsbild”, skriver han.

Vidare skriver Zafar att man i retrospekt kan tycka att ”det var omoget att ha en så pass onyanserad bild av världen”. Han ställer sig också frågan hur han hamnade i en sådan position där hans världsbild bekräftades av konspirationsteorier.

Flera förklaringar har bidragit

I sin text hänvisar han till Karen Douglas, professor i socialpsykologi vid University of Kent. Douglas menar att personer dras in i konspirationsteorier för att tillfredställas tre psykologiska motiv.

Att man söker information och kunskap samt att man söker sig till teorierna av existentiella och sociala skäl.

”Jag har landat i att alla tre förklaringar har bidragit till att jag valde att söka mig till miljöer där alternativa sanningar florerade”, skriver Zafar.

”Jag är väl medveten om att de åsikter jag uttryckt har sårat många människor. För det är jag innerligt ledsen”, avslutar han.

Följ ämnen i artikeln