Uppgifter: KD försöker utesluta Skyttedal ur EU-grupp

Publicerad 2024-04-04

Sara Skyttedal.

Före detta KD-toppen Sara Skyttedal har startat ett nytt parti med sikte på EU-valet i sommar.

Det får hennes gamla parti att rasa och enligt uppgifter till Aftonbladet försöker KD nu utesluta Skyttedal ur partigruppen EPP.

I tisdags stod det klart att Sara Skyttedal startar ett nytt parti, Partiet Folklistan, med sikte på att ta sig in i EU-parlamentet efter sommarens val.

Tilltaget har fått Kristdemokraterna att agera och partiet försöker nu enligt uppgifter till Aftonbladet utesluta Skyttedal ur partigruppen EPP, som Kristdemokraterna och Moderaterna sitter i.

Uppgifterna gör gällande att KD för samtal i EPP-gruppen för att försöka få Skyttedal utesluten under den resterande tiden fram till valet.

Det är därmed också oklart i vilken grupp Skyttedals nya parti skulle ingå, om hon lyckas få ett mandat i valet.

I ett sms till Aftonbladet bekräftar Liza-Maria Norlin, partisekreterare i KD, att partiet nu vill ha ut Skyttedal ur EPP-gruppen.

– I dialog med EPP har vi informerat om att Sara Skyttedal har registrerat ett nytt parti hos Valmyndigheten, en naturlig konsekvens av detta bör vara att hon därmed också ska lämna EPP-gruppen, skriver Liza-Maria Norlin i sms:et.

Det var i februari som Sara Skyttedal lämnade Kristdemokraterna under uppmärksammade former.

Men Skyttedal behöll sin plats i EU-parlamentet och blev därmed politisk vilde.

Hennes nystartade parti har förutom EU-valet även siktat in sig på att delta i riksdagsvalet 2026, enligt handlingar hos Valmyndigheten.

Aftonbladet söker Sara Skyttedal för en kommentar.

Sara Skyttedal i EU-parlamentet.