Så ska kor och grisar skyddas från sjukdom

TT

Publicerad 2022-11-16

Två myndigheter föreslår att smittskyddsarbetet inom livsmedelsproduktionen utvecklas. Arkivbild.

Fågelinfluensa, Newcastlesjuka och salmonella. Smittor bland djur slår hårt mot svensk livsmedelsförsörjning – och fler faror lurar i vassen.

De senaste årens avlivningar till följd av sjukdomarna har, enligt Jordbruksverket, bland annat inneburit att 400 miljoner ägg aldrig blev lagda och att potentiellt 15 miljoner matportioner kött gått om intet.

Nu föreslår Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att de tillsammans med branschen, djurhälsovården och övriga myndigheter utvecklar arbetet för att skydda djurs och människors hälsa, samhällsekonomin och tillgången till svenskproducerad mat.

”I ett läge där vår inhemska livsmedelsförsörjning får allt större betydelse måste vi stärka arbetet för att minska risken för förlorade matportioner till följd av utbrott”, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, enligt ett pressmeddelande.

”Drabbats mycket hårt”

Förutom de redan nämnda djursmittorna finns också sådana som ännu inte kommit till Sverige, och som kräver förebyggande arbete för att de fortsatt ska hållas borta.

Där nämns afrikansk svinpest som ett särskilt oroande exempel som finns inpå knuten.

”Grisproduktionen i drabbade länder i EU, som Tyskland och Polen med flera, har drabbats mycket hårt av sjukdomen”, meddelar Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

”Utveckla samarbetet”

De två myndigheterna lämnar en rad förslag på hur smittskyddet kan förbättras, bland annat med fokus på smittskyddsplaner, fler kontroller, forskning om smittvägar samt mer samverkan kring data.

”Vi behöver fortsätta samverka, och vi behöver utveckla samarbetet mellan myndigheter, företag och djurhälsoorganisationer utifrån vad vi gemensamt ser”, säger Katharina Gielen.

Följ ämnen i artikeln