Järnvägsbro svävar i fara i norskt extremväder

Publicerad 2023-08-10

Campingplatsen Dokka är en av många översvämningsdrabbade platser i Norge.

Norge hukar under extremvädret Hans som lett till översvämningar, broras, evakueringar och isolerade samhällen efter att vägar stängts.

Statsminister Jonas Gahr Støre varnar för att landet har kritiska dagar framför sig.

– Faran är på intet sätt över, säger han.

Älvar som översvämmas, vägar som stängs och broar som rasar. Extremvädret Hans drar fram över Norge och flera samhällen är isolerade efter att över 100 vägar stängts.

I östra Norge har extremvädret lett till ökade vattennivåer i flera floder. Norges vatten- och energimyndighet (NVE) uppger att vattennivån i älven Gudbrandsdalslågen är sju gånger högre än normalt, skriver NRK.

I Ringebu, strax norr om Lillehammer, har en järnvägsbro varit nära att kollapsa på grund av vattenmängderna. Men under torsdagsmorgonen meddelade det statliga företaget Bane Nor, som ansvarar för järnvägar i Norge, att bron är på väg att stabiliseras.

– Vi har haft en person där under natten för att övervaka situationen och det finns indikationer på att bron håller på att stabiliseras. Inget annat har hänt, säger Olav Nordli, pressansvarig på Bane Nor, till den norska nyhetsbyrån NTB.

Hela kommunen Ringebu är enligt nyhetsbyrån NTB i princip isolerad, med samtliga vägar in och ut översvämmade eller avspärrade på grund av rasrisk. Det är inte bara invånarna som råkar illa ut, turister som fastnat har tvingats tälta i parken mitt i staden.

– De kan varken ta sig norrut eller söderut, och det finns inga andra övernattningsmöjligheter här, sade kommunordförande Arne Fossmo till NTB under onsdagen.

Faran inte över

Under torsdagsmorgonen rapporterade Lilleströms kommun på sin hemsida att de drygt 1 000 invånarna i byn Asak nära Leirsund inte längre var isolerade, eftersom en av vägarna ut därifrån nu har öppnats, skriver NRK.

På flera andra håll runt om i Norge har översvämningarna lett till att personer har fått evakueras. Under onsdagen fick drygt 2 200 tillfälligt lämna sina hem i Viken och i Hønefoss strax söder om Innlandet fick runt 1 600 personer evakueras till följd av översvämningar i älven Storelva som rinner genom stadskärnan.

På onsdagskvällen fick statsminister Jonas Gahr Støre en lägesuppdatering i ett möte med NVE.

– Det vi kommer att se är att det är röd nivå på många ställen i södra Norge. Det kan handla om den högsta vattennivån på 50 år eller mer, säger Gahr Støre, till NTB, efter mötet.

Gahr Støre varnar för fortsatt stigande vattennivåer i floder och vattendrag, men pekar också på faran för ras. Han tillägger att de mest kritiska punkterna kommer att flytta sig söderut.

– Det är en allvarlig varning för de närmaste dagarna. Faran är på intet sätt över, säger statsministern.

De kommande två dagarna kommer att bli kritiska, enligt statsministern, och lokalsamhällen kommer nu att få ytterligare resurser, inklusive fler helikoptrar och sjukvårdsteam. Regeringen har hittills bland annat satt in sju extra helikoptrar som ska bistå i evakueringsarbetet.

Vägar avstängda

Tidigare under onsdagen sade Erik Holmqvist vid NVE till NTB att de aldrig tidigare sett så höga vattennivåer i älvarna och att prognoserna tyder på att de kommer stiga, i synnerhet i de större älvarna.

Enligt NRK var 114 vägar avstängda under sen onsdagseftermiddag. Även huvudleden E6 är översvämmad på flera ställen och bitvis stängd. Mellan Trondheim och Östlandet, där bland annat Oslo ligger, är bara två riksvägar öppna med begränsad kapacitet för tung trafik.

Myndigheterna har därför gått ut med en allmän uppmaning om att alla större lastbilstransporter ska stoppas. Lastbilar som trots allt ger sig ut kan stoppas av polisen.