S förklaring till valförlusten: ”Skulle vända på varje sten”

Publicerad 2023-02-03

Socialdemokraterna ”skulle vända på varje sten” om man fick behålla makten.

Nu pekas uttrycket ut som en av förklaringarna till att man förlorade valet.

– Vi hade behövt vara mer konkreta, säger Ida Karkiainen (S).

Valresultatet 2022 var Socialdemokraternas näst sämsta genom tiderna och resulterade i att partiet blev av med regeringsmakten efter åtta år.

Nu har S presenterat sin valanalys med tänkbara förklaringar till varför den M-ledda koalitionen kunde vinna valet.

Och bristen på konkretion anses vara en av orsaken.

– I stället för att säga att vi skulle vända på varje sten för att bryta segregation hade vi behövt ta fram en handlingsplan med tio punkter för att visa ”det är det här vi vill”. Så man förstår vad man röstar på, säger Ida Karkiainen under en pressträff.

”Dåligt val – riktigt dåligt”

En annan förklaring handlar om att man haft svårt att nå unga väljare, särskilt män, enligt partikollegan Leif Jakobsson.

Tobias Baudin, Leif Jakobsson och Ida Karkiainen under en pressträff på fredagen.

– Vi gör ett dåligt val bland ungdomar. Riktigt dåligt. Vi har inte gjort det särskilt bra på flera av de senaste valen, men den här gången säger valanalysgruppen att vi måste ta på riktigt stort allvar och göra något åt det. Könssplittringen är stark bland unga och vårt riktigt stora problem är unga män, säger han.

Partisekreteraren Tobias Baudin delar bilden.

– Om det är något som gör mig bekymrad på riktigt så är det att vi har alldeles för lågt stöd bland unga och inte minst unga män. Det ser väldigt dåligt ut för att säga som det är. Vi måste utvecklas och det handlar inte om att skaffa ett Tiktok-konto. Vi måste se vilken politik vi ska föra för att nå unga män, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på valturné i Malmö i slutet av augusti förra året.

”Orealistiska vallöften”

Baudin anser även att man haft svårt att bemöta högerpartiernas vallöften i valrörelsen.

– Hela det politiska klimat med halvsanningar och ibland hela osanningar som vi mötte från dessa högerpartier hade vi svårt att bemöta och jag håller med valanalysgruppen om det. Alla visste att det var helt orealistiska vallöften som M och KD presenterade med att elstödet skulle vara på plats 1 november och att man skulle sänka priset på bensin med 6,50 kronor. Det väcker större frågor som vad det innebär att ha motståndare som inte talar sanning, hur det kommer att påverka framtida val och i förlängningen hur ska det påverka vår demokrati, säger han och fortsätter:

– Mitt budskap är tydligt. Vi kommer att fortsätta vara seriösa och inte lova mer än det vi kan hålla. Vi ska titta på hur vi som parti ska bemöta den här typen vallöften som uppenbarligen inte kan hållas. Det är ett nytt politiskt landskap och det här behöver vi som parti behärska.