Småbarnsfamiljen lever i permanent Earth hour: Kapade elen i huset

Publicerad 2023-03-25

Felicia Wallared och Sebastian Ohlsson flyttade familjen till byn Tillfället och införde permanent Earth hour.

De kapade elen.

– Vi känner ett ansvar att rusta våra barn för den framtid som väntar dem, säger Felicia.

Det var för drygt två år sedan som Felicia Wallared och Sebastian Ohlsson bestämde sig för att flytta till ett ödehus i byn Tillfället i Graninge i Sollefteå kommun.

Paret hade tröttnat på livet i stan och ville bli självförsörjande – en resa de valt att skildra även i sociala medier.

Det första de gjorde i det nya huset var att klippa elen.

På frågan vad som fick dem att fatta beslutet om att avstå saker som el, kylskåp och dusch blir Felicia först helt tyst.

– Jag tycker det är så svårt att svara på den frågan. Detta är så självklart för oss.

”Inte offrat jättemycket”

Istället väljer hon att prata om den trygghet som beslutet har gett familjen som utöver Felicia och Sebastian består av barnen Frank, 4, och Astrid, 1,5.

– Vi har valt den här livsstilen då det gör det väldigt billigt att leva utan att egentligen offra jättemycket.

– Vi lever detta liv för att vi vill leva så här. Vi vet vad våra utgifter är och hur mycket vi behöver lägga varje månad för att gå runt. I andras ögon kanske det ser ut som att vi offrar mycket bekvämligheter men det finns ingenting som säger att vi inte skulle kunna ha det med.

Som exempel syftar Felicia på en tvättmaskin. Något som kan bli aktuellt för familjen i samband med att man planerar att utöka sitt solsystem på tomten.

– Att leva så här betyder inte att man ska släppa allt utan det handlar om att bygga upp och välja bort vissa saker som man inte behöver.

Stänger av övervåningen

Familjen har exempelvis bara en lampa i huset som drivs av solpanelerna på södersidan om huset. I övrigt tänder de ljus och använder batterilampor. Uppvärmningen sker genom att elda i vedspisen i köket och en kamin i vardagsrummet. Under vinterhalvåret stänger familjen dessutom av övervåningen och vistas då bara på nedervåningen.

– Då sover vi i bäddsoffan och barnen i våningssäng. Just på vintern kan det vara lite kallt när man stiger upp och inte har fått igång vedspisen än. Då kan det vara runt 10 grader inomhus, men när det var som kallast förra året så eldade vi i spisen under natten med.

”Visst finns det dagar då det är snökaos och det känns jobbigt att behöva gå ut och hämta ved.”.

Vattenförsörjningen sker genom en gårdspump där familjen hämtar vatten i dunkar. Något kylskåp har de inte utan förvarar matvaror i ett kallskafferi under trappan samt i grannens jordkällare. Duscha gör familjen hos svärmor några hundra meter bort, däremot kan de ladda telefonerna hemma tack vare en batteribank. 

– Sedan är det två månader på året då det inte är så mycket sol, då blir det lite körigt, men då laddar vi batteribanken med ett bensindrivet elaggregat. Däremot har vi en liten tv, mest så att barnen ska kunna titta på film, berättar Felicia. 

Arbetet med att bli helt självförsörjande går dessutom framåt. 

– Vi hoppas detta året blir det år då vi blir helt självförsörjande med både odlingar, höns, kaniner, getter och grisar. 

För närvarande är Sebastian föräldraledig och Felicia timanställd. Att jobba för sig själva har länge varit en vision för paret och i framtiden hoppas de kunna utveckla sitt självförsörjande till ett småskaligt jordbruk.

”Vi vet vad våra utgifter är och hur mycket vi behöver lägga varje månad för att gå runt.”

Kostnader på 6 000 kronor

Att gå tillbaka till ett liv som många andra svenskar lever är inte aktuellt, menar Felicia.

– Jag skulle aldrig tänka tanken. Man vänjer sig fruktansvärt fort vid detta livet och vi känner båda att vi inte saknar någonting. Självklart hade det varit skönt att kunna duscha hemma men det är vi på väg att fixa och visst finns det dagar då det är snökaos och det känns jobbigt att behöva gå ut och hämta ved. 

– Men nu har vi valt detta livet och då kan vi inte heller klaga. 

I samband med den senaste tidens nyhetsrapportering kring den höga inflationen, skenande mat- och elpriser och höjda räntor känner sig familjen nöjda med sitt beslut.

– Det första vi gjorde när vi flyttade hit var ju att stänga av strömmen, vilket skedde i absolut rätt tid med tanke på de priser som blev sedan. Om det dessutom skulle ske en större kris så har vi förhoppningsvis mat för ett helt år och frön att kunna odla för ett helt år till. 

I dagsläget har familjen totala kostnader på cirka 6 000 kronor i månaden.

– Vi har inga lån och betalar ingenting för el, uppvärmning eller vatten. Det vi betalar för är försäkringar, internet, telefon, mat och bensin. 

”Kallat oss hippies”

Sedan flytten har familjen förekommit i flera nyhetsartiklar där de berättat om sitt liv och sina val. Responsen på levnadssättet har varit blandad, menar Felicia. 

– Det har varit en del väldigt elaka kommentarer. Folk som kallat oss hippies och gröna vågare, men som också tycker synd om barnen som behöver leva så här. Att vi lever på 1800-talet, men det tycker jag verkligen inte vi gör. Detta är så långt ifrån 1800-talet som möjligt. Jag tycker inte vi går bakåt i tiden, snarare framåt. Vår teori är att det är lite mer så här vi kommer behöva leva och tänka för att kunna rädda jorden. Vi tror inte på den här konsumtionen som finns idag. 

Gällande kritiken att barnen inte har valt deras livsstil säger Felicia att de känner ett ansvar att ge sina barn förutsättningar att klara sig i framtiden. 

– Helt ärligt så tror jag inte att det finns så många barnfamiljer i Sverige som gör så här. Det är vi nog ganska ensamma om. Men som det är nu så verkar de trivas. Astrid älskar alla djuren och Frank tycker det är jättekul med odlingarna. 

– Vi känner ett ansvar att rusta våra barn för den framtid som väntar dem. Sedan kanske de inte vill leva det här livet som vi lever nu, men vi tycker iallafall att de ska ha i bakhuvudet att det finns andra sätt att leva och klara sig på. Deras farmor bor dessutom bara 200 meter härifrån där det finns vanlig toalett och ström så de vet att det finns det också. Men våra barn har aldrig klagat över att behöva gå på utedass. 

Kräver mycket tålamod

Officiella dagar som Earth hour, där jordens alla invånare uppmanas att släcka alla lampor under en timme, tycker familjen är bra, men menar att det behövs mer för att kunna ta tillvara på den planeten vi lever på.

– Jag tycker att en timme är för lite. Det skulle behövas en vecka, minst. På sommaren när det är varmt ute skulle inte någon ha problem med att vara utan el en längre tid. Samtidigt tror jag inte att alla kan leva som vi gör och vi begär inte att alla ska bli självförsörjande eller leva utanför systemet. Men jag tror att alla skulle kunna tänka på att minska sin energikonsumtion och använda det man redan har istället för att hela tiden vilja ha en ny tv eller telefon.

På frågan vilka risker och nackdelar som finns av att välja en friare livsstil blir svaret att skördar kan slå fel och djuren kan bli sjuka.

– Sedan kräver det väldigt mycket tålamod. Detta har tagit mycket längre tid än vad vi tänkte oss från början. Man lär sig så länge man lever och vi är fortfarande nybörjare när det kommer till odling och djurhållning. 

– Samtidigt lever man bara en gång och då är det viktigt att leva sin dröm.

Följ ämnen i artikeln