Sista spåret efter Anna Karin, 52: Fångades på övervakningskamera

Fångades på bild i katolsk turistkyrka

Publicerad 2023-05-06

Anna Karin Bengtsson har varit borta i snart en månad.

Den nionde april sågs Anna Karin Bengtsson, 52, lämna sitt lägenhetskomplex på Gran Canaria, iförd flip flops och en vit rock.

En stund senare pratade hon med sin dotter i telefon.

Efter det är hon spårlöst försvunnen.

– Vi måste hitta henne, säger hennes lillebror Joakim Axling.

Anna-Karin Bengtsson åkte ner till Gran Canaria och familjens lägenhet i Playa del Inglés den 31 mars. Hon läste en kurs och skrev på en uppsats och på semesterorten kunde hon vara lite ostörd.

– Hon älskar lugnet i staden och känner sig trygg där, säger Joakim Axling, som säger att hon ofta var där själv.

Anna Karin hade daglig kontakt med sin man och sina barn. Den 9 april är den sista gången familjen hör från henne.

– Vid tretiden hade hon ett samtal med ett av sina barn. Det var ett vanligt samtal om hur hon hade det där nere, vardagsprat, säger Joakim Axling.

Dagen efter är hennes telefon avstängd. Den 12 april anmälde familjen hennes försvinnande till polisen som kopplat in spansk polis i fallet.

– Hennes dotter ringde och sa att hon inte fick tag i henne. Det är inte likt henne, jag fick genast en dålig magkänsla, säger lillebrodern.

Checkade in på hotell

Frivilliga åker med båt längst kusten i jakten på Anna Karin Bengtsson.

Joakim, en syster, Anna-Karins man och dotter var nere i Playa del Inglés och letade efter henne för två veckor sedan.

De har besökt lägenhetskomplexet och en katolsk turistkyrka Anna-Karin besökt vid flera tillfällen och försökt kartlägga de sista dagarna innan hon försvann.

Hon besöker kyrkan flera gånger under påskveckan. På kvällen den 8 april fångas hon på film under en påskmässa. Strax innan checkar hon in på ett hotell i närheten av kyrkan där hon tillbringar natten.

Dagen efter checkar hon ut. Hon sätter sig i lobbyn och skriver lite på datorn innan hon lämnar hotellet vid 12-tiden, visar bilder från hotellets övervakningskameror.

Vid bägge tillfällena är hon ensam.

Det var inte ovanligt att Anna-Karin tog in på hotell för att ha det lite lyxigare, enligt Joakim Axling.

– Hon höll på att skriva klart en uppsats, så hon kanske ville unna sig det och fira lite, säger han.

Fångas på övervakningskameror – bär flip flops

Strax före två fångas Anna-Karin på övervakningskameror i receptionen till sitt lägenhetskomplex. Hon bär flip flops, lite tunnare klädsel och någon form av vit rock över. Familjen tror att hon kan ha varit på väg till stranden.

Det här är sista gången hon fångas på bild. En timme senare ringer hon det sista samtalet till sin dotter.

I lägenheten har man hittat Anna-Karins pass, id-kort och dator.

– Vi har inte hittat hennes flip flops, så vi tror inte att hon har varit hemma efter det, säger Joakim Axling.

Anna Karins lillebror Joakim Axling.

Mellan 20 och 30 frivilliga från organisationen Fikk söker efter Anna-Karin på Playa del Inglés. Man går skallgång och letar efter henne på ”hot spots”, där hon senast kan ha varit. De har också sökt med båt längs kusten.

Anna-Karin är också efterlyst av UD och Interpol. Runtom i staden hänger affischer uppe med hennes försvinnande.

Enligt Joakim Axling hanterar spansk polis Anna-Karins försvinnande som frivilligt. Det tror inte familjen att det är. De tror att hon drabbats av en olycka eller utsatts för brott.

– Hon har haft kontakt med oss dagligen och sen är det bara blankt. Hon har haft framtidsplaner och bokat biljetter så alla kunde komma ner till lägenheten samtidigt i sommar. Hon skickade in en uppsats dagen innan hon försvann. Varför gör man det om man vill försvinna, säger Joakim Axling.

Frivilliga hjälper till sökandet efter Anna Karin Bengtsson.

”Mobiltelefon ska pejlas”

Fikk har begärt att Anna-Karins mobiltelefon ska pejlas, något de beviljats. Det skulle kunna ge en ledtråd till var hon senast befunnit sig.

Joakim Axling beskriver sin syster som en omtänksam och lugn person som är lite blyg men gärna är social om någon tar kontakt med henne. Hon var inte en äventyrlig person som brukade ta stora risker.

– Hon har ett hjärta för människor och vill väl. Hon gillar det lugna, att gå promenader på stranden och njuta av solen.

Vet ni nånting om vad som kan ha hänt?

– Nej, det är det som gör oss så oroliga. Det har bara varit lösa spår och spekulationer. Man försöker slå bort de katastrofala tankarna och hoppas att hon finns någonstans välbehållen.

Familjens frustration växer sig starkare dag för dag.

– Det är jobbigt att leva med det här. Ska hennes barn leva med den här ovissheten och inte veta var deras mamma är? Vi måste hitta henne.

Information om sökinsatsen finns på Fikks Facebooksida.