Regeringen kapar stöd till fredsorganisationer

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2023-12-22

En demonstration för fred i Ukraina hölls i Stockholm inför årsdagen av kriget i februari i år. Svenska freds och Svenska läkare mot kärnvapen var två av arrangörerna. Arkivbild.

Regeringen avskaffar stödet till civilsamhällesorganisationer som arbetar för fred och nedrustning – ett beslut som väcker skarp kritik.

– Vi ser det här som en riktad attack mot kritiskt granskande röster, säger Svenska freds ordförande Kerstin Bergeå.

Regeringen kapar det statliga ekonomiska stöd som i hundra år getts till svenska organisationer inom civilsamhället som arbetar för fred och nedrustning. Det framgår av ett regleringsbrev till Folke Bernadotteakademin, den myndighet som stödet gått via.

Under 2023 handlade det om drygt 20 miljoner i stöd fördelat på 18 organisationer. Svenska freds, som varit den största mottagaren av stödet, ser allvarligt på beslutet.

– Det här beslutet är häpnadsväckande. Det riskerar att slå undan benen för oss och andra röster som förespråkar nedrustning, konfliktförebyggande och fredlig konflikthantering, säger Kerstin Bergeå.

”En medveten politik”

I år gick 2,7 miljoner av stödet till Svenska freds. Enligt Kerstin Bergeå handlar det om en fjärdedel av organisationens budget som ryker.

– Det har varit ett jätteviktigt bidrag – som i pengar inte är så stort – men som för oss är väldigt viktigt. Speciellt om man jämför med de enorma satsningarna man gör på försvaret, där handlar det om miljarder.

I tider av upprustning anser hon att det är viktigare än någonsin att det finns röster som vågar granska och ifrågasätta.

– Vi ser det som en medveten politik från regeringen för att minska det demokratiska utrymmet för det civila samhällets arbete och för oss.

”Tysta röster för fred”

En liknande analys görs av organisationen Svenska läkare mot kärnvapen, som också blir av med sitt stöd efter flera decennier. För deras del utgör stödet ungefär 40 procent av budgeten.

– För oss som organisation är det jätteallvarligt. Vi kan inte tolka det på något annat sätt än att regeringen vill tysta röster för fred, säkerhet och nedrustning, säger generalsekreteraren Josefin Lind.

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver i en kommentar till DN :

”Beslutet om att dra ner stödet handlar om att renodla Folke Bernadotteakademins verksamhet så att myndigheten kan fokusera på sina kärnuppgifter så som fredsfrämjande, sekonderingar till EU, FN och Nato och valobservationsinsatser”.

Billström fortsätter:

”Tanken är också att det svenska stödet till civilsamhället i högre utsträckning ska nå fram till lokala organisationer i partnerländer snarare än till organisationer som verkar i Sverige.”