Snöbollskastande ungdomar träffade 32-åriga Anelas barnvagn

Publicerad 2024-01-19

Anela, 32, var ute och gick med sin sambo när en isboll träffade hennes  barnvagn

Ungdomar har under den senaste tiden kastat snöbollar mot boende i Vasastan i Stockholm.

Anela Toskic var ute och promenerade när hennes barnvagn med ettåriga dottern i träffades av en isboll.

– Jag blev rädd över att hon kunde råkat illa ut men också irriterad över att de inte vet var gränsen går, säger hon.

Anela var på väg hem med sambon förra söndagen när en stor isboll damp ner på barnvagnens chassi där hennes ettåriga dotter låg och sov.

– Jag tittade snabbt upp mot berget där jag misstänkte att isbollen kommit från, men såg inget. Då såg jag en cyklist komma cyklandes och varnade henne. En snöboll träffade nästan bakhjulet, säger Anela.

Hon tittade upp igen mot bergets höjd och såg ett gäng ungdomar.

– Jag ser då mellan fem och sex pojkar i kanske tolvårsåldern och skriker åt dem att springa därifrån och att jag kommer att ringa polisen.

Väl hemma tog Anela tag i saken. Hon ringde polisen och förklarade vad som hänt. De tog henne på allvar, sa att de skulle ta saken vidare och uppmanade henne att polisanmäla händelsen eftersom pojkarna kunde ha gjort sig skyldiga till misshandel.

Flera utsatta för samma sak

Hon skrev också i en lokal Facebookgrupp. Cyklisten hon tidigare varnade tackade för inlägget och andra i tråden sa att de utsatts för snöbollskastande ungdomar.

– Många har skrivit jättefina kommentarer om att jag visar civilkurage och att jag gör något konkret åt saken. Barn är barn och bus är okej, men när bus övergår till ett brott är det inte bus längre.

Anela säger att hon vill att föräldrar tar ett samtal med sina barn hemma om konsekvenserna av deras handlingar.

– Föräldrar måste ta ett större ansvar och prata om konsekvenserna av sina barns handlingar. På så sätt gör man dem en tjänst.

Barnvagnspromenad i stan.

Vad hoppas du på med polisanmälningen?

– Jag hoppas på att man kan gå på gator i alla delar av Stockholm utan att känna sig otrygg och att man kan bli utsatt på olika sätt, säger Anela.

– Jag har en enorm respekt för polisens arbete och jag vet att det finns betydligt allvarligare brott att ta itu med. Samtidigt tror jag att det är viktigt att inte skicka signaler till barn och ungdomar att det är okej att bete sig hur som helst, säger hon.

Hur tänker du kring att gå med barnvagn framöver?

– Jag är ju inte rädd. Men jag har koll och tittar alltid upp, vilket jag inte gjorde förr.

”I daglig dialog med skolorna”

Karina Karlström är kommunikationsstrateg på Norra innerstadens stadsdelsförvaltning. I ett mejl till SVT skriver hon att man arbetar med problemet i sin fältassistentverksamhet.

”Fältassistenterna har sedan några veckor utökat sin närvaro i området efter skoltid efter att vi nåtts av informationen. De unga som kastar snöbollar har inte påträffats. Vi tar även upp frågor som denna i vår kontakt med skolorna och i dialog med polisen.”

Följ ämnen i artikeln