Stridspiloterna närmare pensionsförhandlingar

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2022-08-12

Många av Sveriges stridspiloter är missnöjda med sina villkor och överväger en annan karriär. Arkivbild.

Arbetsgivarverkets förhandlingschef och Försvarsmakten har fått grönt ljus att diskutera stridspiloternas pensioner. Det är ett första steg mot förhandlingar om nya pensionsvillkor.

– Ett oerhört välkommet besked, säger Lars Fresker på Officersförbundet.

Eftersom Försvarsmakten saknar mandat att förhandla med de lokala fackliga parterna har man hemställt hos Arbetsgivarverket om att få ett sådant mandat.

På ett extrainkallade möte på fredagseftermiddagen beslöt Arbetsgivarverkets styrelse att ge sin förhandlingschef Anna Falck möjlighet att tillsammans med Försvarsmakten gå vidare i pensionsfrågan.

Beslutet innebär att Arbetsgivarverket inte delegerar frågan till Försvarsmakten.

– Arbetsgivarverkets styrelse vill hålla kvar frågan centralt. Om det blir förhandlingar eller vilka diskussioner det blir har vi gett ett öppet mandat till förhandlingschefen, som ska diskutera det här med Försvarsmakten hur man kommer framåt, säger Thomas Rolén, ordförande i Arbetsgivarverkets styrelse.

– Hur det kommer att lösas och om det kommer att lösas, det får de diskutera.

Missnöje med villkor

Bakgrunden är ett missnöje om löner och arbetsvillkor, men framför allt ett centralt statligt pensionsavtal från 2016 där pensionsåldern höjdes från 55 till 67 för piloter födda 1988 och senare.

Cirka 90 stridspiloter fick i ett slag förändrade förutsättningar, jämfört med då de hade antagits till utbildningen.

– Det här pensionsavtalet, PA16, omfattar alla statligt anställda. Här har vi en väldigt liten grupp som är väldigt speciell. Därför tyckte vi att det här var en snabb och konstruktiv lösning, att ge det här breda mandatet, säger Thomas Rolén.

TT: Vad kan nästa steg bli?

– Att de kommer överens, om något. Det är så oerhört komplicerat detta med pensioner. Det här är kanske förmåner som ska slå till om 25 år. Det är hur många tekniska frågor som helst.

”En förutsättning”

Officersförbundets ordförande Lars Fresker är nöjd och lättad.

– Det är ett oerhört välkommet besked och en förutsättning för den uppkomna situationen som blivit kring flygförarna. Nu kan vi komma in i en fas där det blir fråga om förhandlingar, med rätt part som har mandat att förändra i pensionsavtalet, säger han.

Lars Fresker tror att det snart blir förhandlingar om ”någon form av övergångsregler” för de piloter som berörs.

Samtal nästa vecka

Även Försvarsmaktens personaldirektör Klas Eksell välkomnar beskedet från Arbetsgivarverket.

– Min uppfattning är att effekt är det viktigaste och det här skapar förutsättningar för effekt. Vi är nöjda och kommer att sätta i gång med Arbetsgivarverket skyndsamt. Allt talar för att de skapat en situation som kommer att göra att vi hittar vägar, säger han.

TT: Vilken effekt kan det leda till?

– Effekt är att på något sätt hitta förslag för hur man ska hantera den här övergångssituationen.

De första samtalen kommer att hållas i nästa vecka, enligt Klas Eksell.

En betydande del av Sveriges stridspiloter har sökt tjänstledigt för studier under hösten, för att kunna byta till civila yrken. Vissa har också sagt upp sig på grund av missnöjet. Följden är ett akut personalläge för det svenska flygvapnet i en tid med en skakig omvärld.

Följ ämnen i artikeln