Nya mätningar – en majoritet vill ut ur EU

Uppdaterad 2016-06-14 | Publicerad 2016-06-01

Spänningen stiger inför brittiska folkomröstningen

Med bara tre veckor kvar till folkomröstningen visar nya opinionsmätningar att en majoritet av britterna är för att lämna EU.

Brexit-sidan leder i mätningarna med 52 procent mot 48.

Den 23 juni ska britterna gå till vallokalerna för att bestämma om de vill stanna kvar i EU eller lämna, en så kallad Brexit (British exit).

Hittills har de flesta opinionsmätningarna visat ett övertag för stanna kvar-sidan, eller på dött lopp.

Av de två mätningarna från Guardian/ICM är en gjord per telefon med tusen svaranden och den andra gjord på nätet. Av de som deltagit i telefonundersökningen säger 45 procent att de vill lämna EU medan 42 vill stanna kvar. 13 procent är osäkra. När de osäkra tagits bort är 52 procent för Brexit och 48 procent emot.

I online-undersökningen svarar 47 procent att de vill lämna och 44 att det vill stanna medan 9 procent ännu inte bestämt sig. Även där blir det 52-48 i Brexits favör när de osäkra tagits bort.

Omsvängning

När samma telefonmätning gjordes i mitten av maj ledde stanna-sidan med 10 procent, 55-45. Om den senaste mätningen stämmer har det skett en förhållandevis kraftig omsvängning i opinionen till Brexits fördel.

Guardian/ICM:s mätning visar att minst 60 procent av britterna tänker delta i folkomröstningen.

Som väntat visar undersökningen också att stödet för att stanna kvar är som störst i Skottland.

I motsats till vanliga parlamentsval så räknas rösterna i folkomröstningen för hela landet ihop i en enda pott. Den sida som får flest röster totalt vinner.

Omröstningen följs med spänning runtom i Europa eftersom resultatet kan få långtgående följder för både Storbritannien och övriga EU-länder.

Brexit-vadå? Det här är vad det handlar om

Vad? Den 23 juni folkomröstar Storbritannien om landet ska stanna i EU eller inte. Frågan kallas Brexit: Britain + exit = Brexit.

Vanligaste argumenten för att lämna:
Minska invandringen från andra EU-länder
Mer självbestämmande
Mindre byråkrati påtvingad från Bryssel.

Vanligaste argumenten för att stanna i EU:
Tillgången till den inre marknaden

Säkrare handelsinkomster och jobb

Ingen vet vad som händer om Storbritannien lämnar. Röstar folket så blir det första gången ett land lämnar unionen. För EU skulle en Brexit vara ett stort slag. Unionen skulle inte fortsätta som tidigare – frågan är vad som skulle hända.

VILL DU VETA MER? Brexit på 45 sekunder