Fiji lamslaget av "monstercyklonen" Winston

Publicerad 2016-02-20

Den mycket kraftiga tropiska cyklonen Winston har nått Fiji.

En man har dött sedan ett tak föll över honom. De materiella skadorna förväntas bli omfattande.

– Vi står inför en prövning av det svåraste slaget, säger premiärminister Frank Bainimarama.

Ovädret beskrivs som historiens starkaste och kallas för en ”monstercyklon”. Under lördagsförmiddagen, svensk tid, har den tropiska cyklonen rört sig mot de två mest befolkade öarna på Fiji. Vid lunchtid var den framme.

Cyklonen har en vindhastighet på över 60 meter per sekund, men så höga hastigheter som 100 meter per sekund har också uppmätts.

– Det här är en monstercyklon, utan tvekan den kraftigaste vi upplevt. Vi är mycket rädda och hoppas att den passerar snabbt, säger Zalim Hussein, en av landets nära en miljon invånare, enligt TT.

"Måste hålla ihop"

Lokala myndigheter har varnat för mycket starka vindar av orkanstyrka, kraftiga skyfall och stormfloder. Förödelsen beräknas bli stor.

Ett dödsoffer har rapporterats. En man dog efter att ett tak fallit över honom, uppger FBC.

Landets huvudstad Suva har förlorat elektriciteten, uppger The Fiji Times. 

Premiärminister Frank Bainimarama kallar cyklonen för en "misshandel".

– Vi står inför en prövning av det svåraste slaget. Vi måste hålla ihop som folk och ta hand om varandra, säger han enligt CNN.

Befolkningen i Fiji har uppmanats att hålla sig inomhus och säkra sina hem. Utegångsförbud och undantagstillstånd råder. Flygtrafiken är kraftigt påverkad. Inhemska och internationella avgångar och ankomster har ställts in.

"Kan gå illa"

Norska tidningen VG har haft kontakt med Bjarte Haugstvedt, som är på Fijis största ö Viti Levu.

– Här är det natt och vi är spända på hur det kommer att se ut i morgon. Vi är beredda att gå ut för att hjälpa i morgon så länge vi tar oss igenom natten, skriver han till tidningen i ett mejl.

Han berättar att plåttak flyger av husen och att palmer bryts.

– Huset vi bor i är ett tegelhus med en relativt nytt tak så vi känner någorlunda säker. Det finns många som inte är så väl förberedda, så det kan gå illa, skriver Haugstvedt.

El Niño påverkar

Säsongen för tropiska cykloner pågår mellan 1 november och 30 april. Aktiviteten väntas i år vara kraftigare. Orsaken är fenomenet El Niño som försvagar eller ändrar riktning på passadvindarna.

Det leder till att varmt ytvatten rör sig österut och centrala Stilla havet drabbas ovanligt kraftiga regn och orkaner.

Röda Korset har omkring 300 anställda och volontärer på plats. Men än så länge har de inte kunnat nå ut med hjälp till drabbade.

Hjälp har svårt att nå fram

– De hårda vindarna gör att vår personal inte kan förflytta sig. Det går inte att vistas utomhus så i stället finns vi på plats på de evakueringscenter som öppnats runt om på öarna, säger Patrick Fuller, Röda Korsets kommunkationsansvarige i Kuala Lumpur, till TT.

Följ ämnen i artikeln