Hur ska världen kunna lita på Trump?

Som att åka Insane på Gröna Lund dygnet runt

Få är sannolikt förvånade. Ändå är det anmärkningsvärt när Donald Trump nu backar från det ena vallöftet efter det andra.

Hans oberäknelighet som president gör att ingen kommer att kunna lita på vad han säger. Han kan ju alltid ändra sig.

När jag under valrörelsen följde Donald Trump brukade han snabbt komma in på sitt favoritämne, "skurkaktiga Hillary". Han lovade att han skulle tillsätta en särskild åklagare som skulle granska Clintons e-postaffär och andra skandaler med målet att ställa henne inför rätta.

Publiken brukade jubla och utbrista i taktfasta talkörer "Bura in henne, bura in henne".

Nu säger Trump att han inte tänker försöka få till stånd något åtal mot sin motståndare.

– Jag vill inte skada Clinton och hennes familj, säger Trump i en intervju med New York Times. Hon har fått genomlida mycket.

Han nämner inte att mycket av detta lidande är orsakat av honom själv och hans försök att demonisera henne under valkampanjen.

I valkampen kallade Trump klimatförändringarna för "ett påhitt". Han lovade att säga upp klimatavtalet som även USA skrev under i Paris. Nu vägrar Trump bekräfta att han tänker riva upp avtalet.

Öl istället för tortyr

– Jag har ett öppet sinne, säger han. Jag tittar noga på frågan.

I flera av de tv-sända debatterna under primärvalsrörelsen lovade Trump att återinföra tortyr under förhör av misstänkta terrorister. Han tvekade inte att använda skendränkning och "mycket värre saker än så".

I intervjun med New York Times framför han åsikten att "tortyr inte kommer att göra den skillnad som många tror". Den som fått honom att ändra sig är James Mattis, en pensionerad general som sagt till Trump att han aldrig tyckt att tortyr gjorde någon nytta. Istället menade han att ett sexpack öl och några cigaretter kunde göra underverk.

– Jag blev väldigt imponerad över det svaret, säger Trump.

Det är svårt att kritisera Donald Trump om han avstår från att använda tortyr, vilket är förbjudet enligt internationella konventioner.

Lika svårt är det att bli upprörd om han avstår från att riva upp Paris-avtalet som världens nationer mödosamt enats om i försöken att rädda vår planet från undergång.

Sa vad väljarna ville höra

Men hur ska världen kunna lita på en president som säger en sak ena dagen och intar en totalt motsatt position den nästa?

Umgänget mellan världens länder och även inom ett land bygger på förtroende och att man kan lita på varandra. Det är svårt att ta någon på allvar som hela tiden byter position.

Den hoppfulle kan dra slutsatsen att Donald Trump sa en massa saker i valrörelsen som han visste var helt fel och som skulle bli omöjliga att genomföra. Han gjorde det för att rollen som outsider och sanningssägare var hans enda chans att bli vald. Därför tog han den politiska taktiken "säg vad väljarna vill höra" till en helt ny nivå.

Som president kommer han att vara mer ansvarsfull och normal.

Det tror jag är att hoppas på för mycket.

Snarare kan vi räkna med att detta är den Donald Trump som världen får vänja sig vid. Ständigt spontana utbrott. Ständigt tvära kast. Som att åka Insane på Gröna Lund 24 timmar om dygnet.

Ingenting kommer att vara förutsägbart. Det beror på hur han känner just den dagen eller vilken av alla sina rådgivare han sist pratade med.

Mår dåligt

Donald Trump är en person som helt saknar politisk ideologi. Han har genom åren haft nästan varje åsikt som går att ha i alla frågor. Förr i tiden var han för fri abort. Nu är han emot.

Kanske är det en medveten taktik från Trump. Ingen ska veta var man har honom. Lite som när han inte vill säga hur han ska krossa IS med motiveringen att överraskningseffekten är avgörande.

Men i sin dagliga skötsel skulle både världen och USA må väldigt dåligt av en president som hela tiden ändrar sig, som inte har en röd tråd i sitt beslutsfattande och som aldrig går att lita på.

Frågan är hur Trumps väljare kommer att reagera. Någon har sagt att omvärlden tog Trump på orden men inte på allvar medan väljarna tog Trump på allvar utan att ta honom på orden.

I så fall är många förberedda på att han bryter sina vallöften. Annars riskerar han en våldsam svekdebatt och kan vinka adjö till att bli omvald om fyra år.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen