Fridolin: Vi är handlingskraftiga med (S)

Publicerad 2014-08-24

Miljöpartiet kan bilda en handlingskraftig regering tillsammans med Socialdemokraterna, säger Gustav Fridolin – utan att nämna Vänsterpartiet.

– Vi kommer inte ge en fortsättning till alliansen eller Fredrik Reinfeldt, säger Fridolin under SVT:s partiledarutfrågning.

Under söndagskvällens partiledarutfrågning var Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, tydlig med att partiet vill bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna.

– Vi ser att vi och Socialdemokraterna kan bilda en handlingskraftig regering, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet står nära varandra i vissa frågor och längre ifrån varandra i andra frågor, enligt Gustav Fridolin. Frågan om småföretagande är den fråga de tycker mest olika i, enligt honom.

Programmet inleddes med lärarlönerna, som Miljöpartiet vill ska höjas med 10 000 kronor i månaden under en åttaårsperiod.

– Staten måste ta ansvar eftersom lönerna halkat efter i 30 års tid, säger Fridolin.

Men ökningen bygger på att löneförhandlingar gör sitt och att de pengar som Miljöpartiet vill bidra med räcker bara till en höjning på drygt 2 000 kronor, konstaterar utfrågarna.

Diskussionen går över till vinstförbud inom skolorna. Egna investeringar ska man få ta ut vinst på men inte på skattepengar.

– Skattepengar ska gå till eleverna, säger Fridolin.

"EU beroende av rysk energi"

Ryssland begår uppenbara folkrättsbrott i östra Ukraina, enligt Fridolin.

– Vi i Sverige och hela Europa måste fundera på hur Ryssland kan agera som en stormakt som begår folkrättsbrott. Anledningen är att EU är i ett djupt beroende av rysk energi, säger han.

Fridolin får frågan hur han ser på försvarsbudgeten.

– Vi vill föra över pengar från köp av nya vapenslag till bemanning.

Frågan om flyktingmottagande och hur det ska finansieras är något som riskerar att leda debatten fel, enligt Fridolin:

– Sverige har klarat att ta hand om människor som flyr från krig och helvete, det har gjort Sverige rikare. Men mänskliga rättigheter är ingen budgettransaktion.

Bensinpriset ska höjas

Migrationsverket har gett en rapport om att 48 miljarder saknas över en fyraårsperiod för flyktingmottagande. Fridolin kan inte ge något besked om hur de ska finansieras eftersom det handlar om flera år framåt i tiden.

– Vi är beredda att backa en del skattesänkningar, säger Fridolin.

Bensinpriset ska höjas med 70 öre per liter, tycker Fridolin – och får frågan om hur han tror att det påverkar folk som bor i glesbygd. Han svarar att han har vänner och politiska möten hemma i Vittsjö.

– Det är inte glesbygd, det är Skåne, kontrar programledaren Anna Hedenmo.

– Jag har haft en del möten utanför Storuman också, säger Fridolin.

Säger inte om han skjutit djur

Fridolin, som har jaktlicens, vill inte säga om han har skjutit något djur.

– Jag tycker inte man ska sitta i tv och skryta om det, säger han.

Han vill att vi ska äta något mindre men bra kött, inte djur som transporterats över hela Europa. När man går på krogen eller köper färdig lasagne ska man veta vad det är för kött man äter, tycker Fridolin.

Välstånd kan lika gärna innebära mer fritid och mer tid med familjen som pengar, enligt Fridolin. Arbetstagare ska ha rätt att välja mellan löneökning och kortare arbetstid.

– Man ska ha rätt till kortare arbetstid så att man håller längre, säger han.

"Delar av gruvindustrin håller inte"

Programledaren Mats Knutson frågar Fridolin om hur han ser på tillväxten i Sverige i dag.

– Delar av gruvindustrin bygger på något som inte håller i längden, svarar han.

Senast 2030 ska Sverige vara fritt från kärnkraft, enligt Fridolin som får frågan om hur han ser på den oro som finns hos industrin för Miljöpartiets politik.

– Det finns definitivt oro för den svenska energipolitiken, svarar han.

Han menar att förnyelsebar energi som vindkraft kan täcka upp för energibehovet som uppstår om kärnreaktorer får stängas.

Fridolin vill inte svara på om reaktorer ska stängas ner under kommande mandatperiod om Miljöpartiet sitter i regeringen.

– Vi kommer att vara tuffa i förhandlingar, svarar han.