Synskadade uppmanas att inte skaffa barn

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-20

Novaja Gazeta på besök i ”de blindas stad”

Livet för funktionshindrade ryssar är tufft.

Många hålls inlåsta på institution och de som är ute i samhället får liten hjälp från staten.

Novaja Gazeta har besökt ”de blindas stad” där de synskadade numera är lämnade åt sig själva.

Följ ämnen
Ryssland

På 1950-talet kom människor från hela Sovjetunionen till den lilla staden Rusinovo, sydväst om Moskva. Det var soldater som sårats i kriget, kvinnor och barn som trampat på minor - alla blinda.

De fick lägenheter i nybyggda bostadsområden och jobb på den skyddade fabriken ”Rubin” i Borovsk, inte långt från Rusinovo. Tanken var att de synskadade skulle få ett bättre liv om de levde tillsammans under ordnade former. En annan åsikt är att makten ville skuffa undan dem på ett och samma ställe för att dölja att det alls fanns handikappade i Sovjetunionen.

Omsättningen minskade

När Novaja Gazeta besöker ”de blindas stad” är det bara ledstängerna utmed stadens gator som talar om det som en gång var.

1994 stängdes fabriken ”Rubin” och omsättningen minskade med 84 procent. De över tusen anställda fick söka sin försörjning på annat håll.

Novaja Gazeta har träffat Pasja Fufen som bor tillsammans med sin familj i ett kollektivboende. Under samma tak lever fyra familjer där alla har någon form av handikapp. Pasja klarar sig bra. Både han och hans föräldrar reser fem mil varje dag till och från jobbet i Moskva där de arbetar på en verkstad för synskadade. De tjänar knappt 3 000 svenska kronor per månad. Hemma i Borovsk ligger lönerna på drygt 1 000 kronor.

Försämrad hälsovård

Hälsovården för de synskadade har också försämrats sedan staten övergav Borovsk. Novaja Gazeta träffar Rusim Jusibov, den ende ögonläkaren i området. Förr fanns en läkarmottagning på fabriken och de tre vårdcentralerna i distriktet hade varsin ögonläkare. Nu uppmanar Jusibov sina synskadade patienter att inte skaffa några barn, för ”om båda föräldrarna är blinda, så är det högst troligt att även barnet blir det”, säger han. Och för ett synskadat barn är framtidsutsikterna små.

Enligt svenska Sida är det fortfarande vanligt att dessa barn placeras på institution. Många får sällan träffa sina föräldrar, vården är dålig och utvecklingsmöjligheterna små.

Tio miljoner funktionshindrade

– Med tanke på att Ryssland har en tillväxt på sex procent är de här delarna väldigt eftersatta, säger Cecilia Chroona, som arbetar med Rysslandsfrågor på Sida, till aftonbladet.se.

Även för vuxna funktionshindrade är livet tufft. Enligt officiella ryska uppgifter finns det i dag tio miljoner funktionshindrade ryssar i arbetsför ålder. Av dem har bara en miljon ett arbete att gå till.

Men förbättringar är på gång. I ett tal i september 2005 utlovade president Vladimir Putin stora resurser till den sociala sektorn i Ryssland. Bland annat vill man satsa på just barn med funktionshinder.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln