Id-kontroller på tåg och buss före jul

Publicerad 2015-12-02

Redan före jul ska riksdagen ta beslut om att införa id-kontroller på bussar och tåg på väg till Sverige.

Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) är det bråttom.

– Annars är risken att fler kommer söka sig till Sverige innan det är på plats. Därför kan vi inte gå och vänta med det här över julhelgerna, säger han.

Förslaget om id-kontroller på bussar och tåg fanns med när regeringen i förra veckan presenterade kraftiga skärpningar av asylpolitiken i syfte att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige. Det måste nu införas snabbt, anser migrationsminister Morgan Johansson.

– Annars är risken att fler kommer söka sig till Sverige innan det är på plats. Därför kan vi inte gå och vänta med det här över julhelgerna, säger han till TT.

En lagrådsremiss och proposition ska snart presenteras, så att riksdagen hinner besluta om kontrollerna före juluppehållet.

”Svårt att veta exakt”

Johansson ser inga problem att få stöd för förslaget i riksdagen. Efter samtal med oppositionspartierna konstaterar regeringen att det finns tillräckligt stöd.

Frågan bereds nu på Näringsdepartementet, hos infrastrukturminister Anna Johansson (S). Hennes pressekreterare Elin Tibell säger att det är svårt att säga exakt när id-kontrollerna är på plats i praktiken om beslut tas i riksdagen innan jul.

– Målet är så snart som möjligt. Det pågår en dialog med transportörerna om praktiska detaljer. Men eftersom förslaget inte är helt färdigt ännu är svårt att säga exakt, säger hon.

Bedömer att stöder räcker

Samtidigt sa Morgan Johansson i dag att de senaste samtalen om flyktingpolitiken med oppositionen nu är avslutade. Regeringen bedömer att man har tillräckligt med stöd för alla de åtgärder som man lanserade i förra veckan. Det handlade bland annat om tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom de barn som redan finns i det svenska asylsystemet och ålderstester på ensamkommande barn.

Dock kommer varken C, L, KD eller V att stödja inskränkningarna i rätten till familjeåterförening.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige
Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln