Stinskatten med hatten död

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-28

Nu blir hon en gudinna

Hon var en världskänd stationskatt i käck hatt.

Nu är Tama död – och uppnår gudastatus.

– Tama-chan trädde fram som en frälsare, säger Mitsunobu Kojima, järnvägsbolagets ägare, enligt AP.

För åtta år sedan plågades järnvägsstationen Kishi i Japan av dålig ekonomi. Den var obemannad, efter att den sista i personalen fått gå. Då fick någon en snilleblixt.

Till ny stationsmästare utsågs Tama – en trefärgad vildkatt som bodde på stationen. Hon fick en liten käck stationsmästarkeps och en blå cape med stilig spetskrage, och hälsade resenärerna välkomna till biljettluckan.

Världskänd

Turisterna flockades och katten blev världskänd. Hon ska ha dragit in nästan 74 miljoner kronor till järnvägsbolaget och den lokala ekonomin.

Under nästan ett decennie klättrade katten på karriärstegen. Först från stationsmästare till "ultra-stationsmästare" och vice vd i företaget. Sedan fick hon titeln evig hedersstationsmästare.

På begravningen hyllar ägaren av Wakayama Electric Railways katten, som genom åren fått betalt med så mycket kattmat som hon orkat äta.

– Tama-chan trädde fram som en frälsare, en gudinna. Det har verkligen varit en ära att ha fått jobba med henne, säger järnvägsbolagets ägare Mitsunobu Kojima, enligt AP.

Svarade med ett "mjau"

Han berättar att han hälsade på Tama, som fyllde 16 år i april, på sjukhuset. Katten ska ha vaknat upp och sträckt ut sina tassar mot honom, som om hon bad om att få en kram.

Hon såg honom rakt i ögonen och han sa åt henne att bli frisk, så att de skulle få fira hennes 10-årsjubileum som stationsmästare.

Och han sa att katten svarade med ett "mjau".

Bygger helgedom

Dagen efter dog Tama av en hjärtinfarkt. Men efter söndagens begravning, som hölls enligt den japanska shinto-religionen, lever hon igen – som en gudinna.

Om en månad får hon en egen helgedom intill stationen, där tusentals människor i dag lade mängder av blombuketter, tonfisk på burk och andra gåvor.

Stationen blir dock inte utan en levande katt. Ersättaren Nitama har börjat som stationsmästarlärling.

Följ ämnen i artikeln