Drottning Silvias första ord om prinsessbeskedet

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-18

Glad att Sofia blir prinsessa: ”Väldigt omtyckt”

Under söndagen avslöjades att Sofia Hellqvist blir prinsessa.
Nu berättar drottning Silvia för första gången om sina känslor efter kungens beslut att ge svärdottern en kunglig titel.
– Vi är väldigt glada att hon är med oss nu, säger drottningen till Aftonbladet.

På söndagen välsignades prins Carl Philip och Sofia Hellqvist under en lysningsgudstjänst i Slottskyrkan i Stockholm.

Direkt efter lysningen gick riksmarskalken ut med beskedet att Sofia – i samband med vigseln den 13 juni – blir svensk prinsessa och hertiginna av Värmland efter beslut av kung Carl XVI Gustaf.

På måndagen var drottningen huvudtalare under en internationell demenskonferens, Dementia forum x, i Nacka.

Efter drottningens tal kunde Aftonbladet träffa henne för en kortare pratstund.

Drottningen strålade när hon svarade på Aftonbladets fråga om sina känslor över att Sofia Hellqvist blir prinsessa.

– Vi hade lysning i går och det gick jättefint. Hon är väldigt trevlig,väldigt omtyckt och är en väldigt söt person, säger Silvia.

Hyllar Sofias engagemang

Hon berömde även Sofia Hellqvist för sitt arbete med Project playground – hjälporganisationen som hon grundade med Frida Vesterberg 2010.

Organisationen driver bland annat en dagverksamhet med syfte att hjälpa utsatta barn i Sydafrika.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Jag vet hur svårt det är. Jag tror att det i dag är nästan 400 barn som Project playground ger en annan livsstil. I stället för att vara på gatorna kommer de till det här hemmet och lär sig någonting bra: att vara tillsammans, ha glädje och göra något vettigt. Där har hon gjort ett väldigt fint arbete så vi är väldigt glada över att hon är med oss nu, säger Silvia.

”Slående och fint”

Drottningen var nöjd med konferensen som besöktes av deltagare från cirka 20 länder.

– Det alla visade var det stora intresset, engagemanget som de verkligen har om att vi måste göra något. Vi måste göra en ändring och arbeta tillsammans. Det var slående och fint, säger hon.

Drottningens drivkraft kommer från sin erfarenhet som anhörig. Hennes mamma Alice Sommerlath, som dog 1997, insjuknade i demens i början av 90-talet.

Silvialäkarna examineras

Till följd av moderns sjukdom har hon vigt en stor del av sitt arbete åt att bidra till forskning och bättre vård. På måndagskvällen examineras de första Silvialäkarna, som är specialistutbildade inom demensvård, under en ceremoni på Drottningholms slottsteater.

– Läkarna har nyckeln i handen. Det har alltid varit min dröm att få läkare att bli demensspecialister, säger hon.

Efter parets förlovning kunde Sofia Hellqvist medverka i olika officiella sammanhang med kungafamiljen.

Det här har hänt:

Riksmarskalken bekräftade den 27 juni 2014 förlovning mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist som då varit ett par i fyra år.

Våren 2015 har varit en uppladdning inför sommarens bröllop. Sofia Hellqvist hade sin möhippa på en herrgård utanför Sigtuna den 25 april. Mindre än en vecka senare kidnappades Carl Philip av sina vänner för svensexan. Han fördes bort under kungens födelsedagsfirande och togs till Aten.

Det blivande brudparets lysning ägde rum den 17 maj i Slottskyrkan och det blev därmed officiellt förkunnat att de ska gifta sig. Direkt efter lysningsgudstjänsten meddelade riksmarskalken att Sofia blir prinsessa.