Gravida snuvas på lustgas

Publicerad 2012-03-09

Gävleborg tar bort lustgasen på förlossningen

Lustgasen ska väck i Gävleborg.

Gravidas behov får stå åt sidan när miljö och personal ska skonas. 

– Det är en smäll i ansiktet, säger gravida Lina Forslund, 28.

Lustgas är vanligt som smärtlindrare vid förlossningar.

Gävleborg vill bli det första landstinget i landet som slopar lustgasen på förlossningen. Vid en genomsnittlig förlossning där används 463 liter lustgas. Det ger lika mycket växthusgas som förbränningen av 124 liter diesel.

– Forskning har visat att patienter med b-vitaminbrist kan få bestående neurologiska skador av lustgas. Det är även en arbetsmiljöfråga. Lustgasen ger upphov till påvisat högre missfallfrekvens och missbildningskvot. Sedan handlar det också om miljön runt omkring oss. Lustgasen finns i vår atmosfär i 150 år innan det bryts ned, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef vid kvinnosjukvården i Gävleborg.

Försvinner redan 2014

Lustgasen ska fasas ut, förhoppningsvis redan till 2014, enligt verksamhetschefen.

– Vi har redan börjat med en upplysningskampanj. Kvinnorna måste efter adekvat information ta ställning till om de vill ha lustgas.

Epidural, alltså ryggbedövning, och avslappningsövningar ska hjälpa när förlossningen startar.

– Det finns andra bra smärtlindringsmetoder. Ryggbedövningen har utvecklats under 30 år. Avslappningsövningarna handlar om att kvinnan ska bli stärkt och förstå att hon klarar en förlossning. Jag har själv fött flera barn utan lustgas men med psykoprofylax.

Men hur ska man klara smärtan?

– Det handlar om att förlita sig på sin egen kropp och vara i fas. Att surfa på vågen när smärtan kommer, säger Ingegerd Lantz.

När gravida Lina Forslund, 28, från Ljusdal får höra om att hennes förlossning om två månader skulle kunna bli lustgaslös får hon stora skälvan.

– Det känns otryggt. Jag har haft lustgas vid mina två tidigare förlossningar eftersom det inte hunnits med något annat. Lustgasen är det som man kan ha kontroll över. Jag vill inte föda barn utan lustgas, det är underbart och det vill jag verkligen inte vara utan.

"Vill inte ha ont"

Det genomröstade förslaget har tagits fram av förlossningsläkarna i Gävleborg, efter att ha sneglat på Tyskland och Norge där lustgasen inte är lika förekommande.

– Det är ett rimligt skäl att lustgasen tas bort för personalens hälsa och för miljön. Men jag är ju egoistisk. Jag vill inte ha ont när jag föder, säger Lina Forslund och fortsätter:

– Blir det så får jag gilla läget. Jag får väl ta med en snaps i stället. 

ANNONS