Här är det inte fest

Frihetshjälten Aung San Suu Kyi lika populär som Victoria men tvingas fira sin 65-årsdag i husarrest

Exil-burmeser i Japan högtidlighöll Aung San Suu Kyis 65-årsdag under en manifestation.

Hos Burmas frihetshjälte Aung San Suu Kyi är det ingen fest.

Sin 65-årsdag firar hon inspärrad i sitt eget hem i Rangoon.

Ändå är fredspristagaren lika folkkär i Burma som Victoria är i Sverige.

Två kända kvinnor med något att fira. Två väldigt olika förutsättningar.

Medan Victorias hyllas av tusentals människor i dag längs kortegevägen kunde Aung San Suu Kyi inte ens ta sig till den lägenhet i Rangoon där det hölls en fest till hennes ära.

De 300 gästerna fick blåsa ut de 65 tårtljusen och släppa upp 65 vita duvor utan huvudpersonen.

I bästa fall kan hon servera lunch till byggjobbarna som renoverar hennes villa. Några gäster får hon inte bjuda in. Säkerhetsvakterna släppte in en bukett med rosor och orkidéer som supportrar skickat.

Aung San Suu Kyi har suttit i husarrest eller i fängelse 15 av sina 20 senaste födelsedagar. Militärjuntan i Burma fruktar att landet skulle explodera i en frihetsrevolution om de släpper hennes. Särskilt vill de se till att hålla henne inspärrad över det val som är tänkta att hållas senare i år.

Vågar inte

Aung San är mycket aktad och populär som demokratirörelsens främsta företrädare. Om valet gick juste till är det mycket troligt att hon skulle vinna en jordskredsseger.

Populariteten gör att militären inte vågar göra sig av med henne som man gör med andra oppositionella som torteras och kastas i fängelse utan rättegång.

Aung Sann Suu Kyi har ett stående erbjudande från militären att lämna landet. Det finns bara en hake. I så fall får hon aldrig mer komma tillbaka.

Högt pris

Fredspristagaren tror att hon kan spela en större roll i den demokratiska kampen genom att stanna kvar. Men hon har fått betala ett högt personligt pris för sin principfasthet. Hon har inte träffat någon av sina två söner - som bor i England - på många år. Hon kunde inte heller närvara på sin makes begravning i Storbritannien.

Valet i höst är ingen egentlig chans till förändring.

Militären med den åldrige Than Shwe i spetsen har inga som helst planer på att lämna i från sig makten. De vill bara försöka legitimera sitt styre inför omvärlden. Ur demokratisk synvinkel blir valet ett skämt.

Förra valet hölls 1990. Då vann Aung San Suu Kyis parti överlägset men tilläts aldrig ta makten.

Vädjan

I sin isolering kan Aung San Suu Kyi förhoppningsvis hämta kraft ur det internationella stödet för henne.

USA:s president Barack Obama utfärdade i dag en vädjan till regimen att omedelbart och villkorslöst släppa frihetshjälten.

Runtom i världen hölls manifestationer till hennes ära. Från Sydney till Stockholm. Från New York till Bangkok.

Aung Sann Suu Kyi fick ingen fest men hon är åtminstone inte bortglömd.