Sataniskt satirparti gör succé

Publicerad 2014-05-16

Med "Våga vägra allt mänskligt liv!" som slogan har satiriska Satanistiskt initiativ fått dubbelt så många Facebook-följare som riksdagspartiet Kristdemokraterna.

– Kunde vi känna glädje så skulle vi glädjas över vår storlek här på Facebook. Men vad gör det i ett större perspektiv? skriver en av gruppens grundare till Aftonbladet.

Har Sveriges politiska partier fått en ny utmanare? En grupp på Facebook som kallar sig Satanistiskt initiativ har på en vecka seglat upp från ingenstans.

Förutom att de inte ens ser KD i backspegeln längre är de större än riksdagspartierna Folkpartiet och Centerpartiet.

På fredagsmorgonen hade nästan 12 000 personer tryckt på gilla-knappen och börjat följa "partiet". För det kan inte vara annat än politisk satir.

De är däremot en het kandidat till valårets "Kalle Anka-parti". Satanistiskt initiativ uppmanar alla att kasta bort sin röst på dem.

"För oss satanister finns bara en väg framåt: Avskaffa. Utplåna. Förtär. Det är du och jag, mänskligheten, som är problemet", skriver Satanistiskt Initiativ i en debattartikel i Nyheter24.

"Menar allvar"

Sidan uppdateras med "valaffischer" med helvetiska motiv och slogans som "Ut med "livet", in med mörkret" och "Global uppvärmning är bara början".

De har använt sig av "Batlamm" som en helvetisk maskot. Men att sidan är ett skämt nekar de till.

"Vi är en motreaktion till den fars som kallas valrörelsen. Postironiker och medienauter kanske fnissar avmätt åt det sarkastiska budskapet på Facebook innan de scrollar vidare, men för oss är det dödligt allvar", skriver de i debattartikeln.

Fick kontakt

Aftonbladets reporter fick kontakt med en av gruppens grundare via chatt. Hen berättar att de är färre än tio personer och bor primärt i Göteborg och Stockholm.

De har inte något intresse av att synas offentligt och vill därför vara anonyma.

Svårt att se detta som annat än politisk satir. Hur allvarliga är ni?

– Vi är lika allvarliga som Folkpartiets skolpolitik, Centerpartiets väljarkår och Kristdemokraternas underlivspolitik. Vi är lika verkliga som Sverigedemokraternas integrationsanalys, Moderaternas välfärdspolitik, Socialdemokraternas socialdemokrati och Feministiskt initiativs akademiska meriter. Vi är lika rimliga som Miljöpartiets gröna kapitalism, Vänsterpartiets budgetkalkyler och Piratpartiets paranoia, skriver hen.

Hoppas ni att folk ska kasta bort sin röst på er i valet?

– Vi är intresserade av att samla själar. Vilket i mångt och mycket kan ses som samma sak. Politrukklassen får sin livskraft från väljarna. Varför inte vi?

"Inte satanism"

"Satanisterna" skriver att den enda vägen framåt är att "rasera de grunder som hyckleriet byggt sina luftslott på och svepa in världen i ett tusenårigt mörker".

"Endast då kan mänskligheten bryta sig fri från sina kedjor och verkligen bli fri. Fri från moralens ok, fri att ta steget ur hamsterhjulet och greppa sitt eget syfte och bli sina egna gudar. Vi vill rasera allt, tillbaka till noll, för att ge något nytt chansen att gro, skriver de.

Gruppen har blivit väldigt omtalad på nätet. Men alla är inte så imponerade.

– Trams. Om ni menar allvar så får ni ju döpa det till Djävulens Initiativ. För satanism har det inget med å göra, lyder en kommentar.

– Vi vet vad vi känner i våra hjärtan och själar. Är det inte äkta i vissas ögon så får det stå för dem, säger den anonyme grundaren till Aftonbladet.