Balettkrig i Moskva

Publicerad 2013-01-18

Bolsjojteaterns konstnärliga ledare attackerad med syra - dansrivaler misstänks ligga bakom

Det pågår ett balettkrig på den anrika Bolsjojteatern i Moskva. I tisdags attackerades den förra stjärndansaren Sergei Filin av en okänd man i mask och fick syra kastat i ansiktet.

Hot, benhård rivalitet och gangsterfasoner. Arbetsmiljön på den historiska Bolsjojteatern i Moskva är allt annat än kärvänlig.

I tisdags attackerades teaterns konstnärliga ledare och förre stjärndansaren Sergei Filin av en okänd man när han kom hem från teatern, uppger Daily Mail. Filin fick syra kastat i ansiktet - och nu kämpar läkarna med att rädda hans syn.

– Jag blev rädd, jag trodde att någon ville skjuta mig. Jag flydde, men gärningsmannen sprang efter mig, säger dansaren i en intervju som rysk tv gjort med honom på sjukhuset, där han vårdas för tredje gradens brännskador.

Uppskurna bildäck

Yekaterina Novikova, Bolsjojteaterns talesperson, berättar att Filin levde under hot efter hårda interna strider mellan olika dansgrupper på teatern. Bland annat ska han ha fått sina bildäck uppskurna, sin e-mail hackad och mottagit hotfulla telefonsamtal, uppger Daily Mail.

– Vi trodde aldrig att ett krig för roller, inte för fastigheter eller olja, kunde resultera i den här typen av brott, säger Yekaterina Novikova.

Sergei Filin blev en del av Bolsjojteatern 1988 och har varit dess konstnärliga ledare sedan mars 2011. Utnämningen föregicks av hårda interna strider och tros vara motivet bakom dådet, uppger rysk media.