Lejde torped för syraattack på exfruns nya kille

Publicerad 2013-01-18

Åtalas för det brutala överfallet vid Mulle Meck-parken i Solna

35-åringen stod inte ut med att hans exfru hade träffat en ny man.

Nu åtalas han, misstänkt för att ha låtit en torped skjuta kvinnans nye man - och sedan kasta frätande syra över honom.

Mitt bland barnfamiljer i närheten av den populära Mulle Meck-parken i Solna sköts mannen ner av en okänd gärningsman den 19 augusti i fjol. När polisen kom till platsen fann de honom svårt skadad, skjuten i benen och med frätskador av salpetersyra på stora delar av kroppen.

Polisen förtegen

Polisen är ytterst förtegen om ärendet och vill inte kommentera motiv, omständigheter eller den skjutna mannens roll. Inte heller kammaråklagare Anders Tordai vill gå in på motivet till gärningen med hänsyn till den drabbade familjen, eller kommentera om den åtalade ingår i något kriminellt nätverk.

– Motivet till brottet ska framkomma under rättegången, säger han.

”Gemensam nämnare”

Men enligt uppgifter till Aftonbladet var syraattacken i Mulle Meck-parken kulmen på ett flera år långt relationsdrama.

Den attackerade mannen hade sedan några månader tillbaka en relation med den nu åtalade 35-åringens exfru, en kvinna i 30-årsåldern. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade hon under flera år levt i en destruktiv relation med 35-åringen, som hon även två barn tillsammans med.

35-åringen ska dock ha vägrat släppa taget och så sent som i mars ha misshandlat kvinnan på en restaurang i Solna.

– Hur man än vänder och vrider på det här så handlar det om relationsfrågor. De här personerna har en gemensam nämnare, antingen är de släkt eller har varit släkt med varandra, säger den attackerade mannens advokat Jan Karlsson.

Tvingade med sig kvinnan

Enligt åtalet var attacken i Mulle Meck-parken välplanerad. Flera vittnen ska ha sett 35-åringen röra sig i området tillsammans med en eller flera okända män några dagar tidigare. 35-åringen misstänks ha lejt en torped för att utföra attacken och flera personer har vittnat om att en okänd gärningsman ska ha utfört attacken.

Enligt åtalet ska 35-åringen efter skotten under dödshot ha tvingat med sig kvinnan i en bil och även hotat att döda hennes pappa om hon anmälde attacken till polisen. 

"Om hon berättar vad som har hänt kommer han att döda hennes familj", står det i åtalet.

35-åringen nekar

Flyktbilen hittades senare i närheten av 35-åringens bostad och tio dagar efter attacken greps 35-åringen. Tre dagar senare häktades han. Mannen nekar till brott.

– Han säger att han är helt oförstående till att han är åtalad för det här. Han anser helt enkelt att han måste ha varit på fel plats vid fel tillfälle, säger Slobodan Jovicic, 35-åringens advokat.

Försökte muta häktesvakt

I åtalet finns även flera punkter om hot, övergrepp i rättssak och grovt mutbrott. 35-åringen ska, inifrån sin cell, ha skickat hotfulla vykort till vittnen och även försökt muta en häktesvakt med 50 000 kronor för att ta med handlingar ut från häktet. När mutförsöket uppdagades fann man anteckningar som visar hur 35-åringen försökt hindra vittnen från att göra polisanmälningar, att han har haft tillgång till kontanter och stått i "kontakt med personer som kan utföra våldshandlingar", enligt åtalet.

Unikt fall

35-åringen åtalas för anstiftan till synnerligen grov misshandel, flera fall av olaga hot, övergrepp i rättssak och mutbrott. Rättegången inleds på torsdag i nästa vecka och väntas pågå i nio dagar. Kammaråklagare Anders Tordai kan inte säga hur målsägandens tillstånd är i dag mer än att mannen fått bestående skador.

Enligt åklagaren är fallet ovanligt.

– Det händer då och då att folk blir skjutna men metoden att använda syra är för min del unikt.