Höggravid kvinna kan ha mördats av sambo

Publicerad 2013-04-17

Utretts i hemlighet av polisen

Kvinnan drunknade i havet söder om Sundsvall. I sin mage hade hon sitt ofödda barn. Nu två år efter dödsfallet anhålls hennes sambo misstänkt för mord.

Den höggravida kvinnan drunknade i havet söder om Sundsvall.

Nu två år efter dödsfallet anhålls hennes sambo misstänkt för mord.

Aftonbladets fotograf Stefan Jerrevång och reporter Oskar Forsberg.

Den 30-åriga kvinnans död avskrevs som en olycka. Men polisen släppte aldrig ärendet och i september förra året hade de tillräckligt för att starta en fullskalig förundersökning.

– Vi har inte funnit anledning att helt utesluta att döden skett på annat sätt än genom en olycka, säger förundersökningsledare Staffan Blyberg till Aftonbladet.

Tisdagen den 27 augusti 2010, halv tre på eftermiddagen, slog mannen larm.

Räddningstjänsten möttes av en drunknad höggravid kvinna och hennes sambo som menade att hon trillat ner från en klippa medan han varit frånvarande.

Dog på picknicken

Händelsen inträffade vid Galtström, tre mil söder om Sundsvall vid en kustremsa med sluttande skärgårdsklippor. Enligt den 34-åriga sambons tidigare vittnesmål var paret på utflykt för att förbereda en picknick för vänner när han gick iväg. När han återvände låg sambon livlös i vattnet.

Två veckor efter kvinnans död, efter tveksamheter, obduktion och ett besök på platsen där polisen vallade sambon som fick visa vad som hänt, konstaterade polisen att mannens berättelse stämde:

– Skadorna stämmer överens med berättelsen om vad som hände. Det var olyckliga omständigheter, sa Stefan Edin vid länskriminalen till Sundsvalls tidning.

Trots det  kan åklagare Staffan Blyberg berätta för Aftonbladet att Länskriminalens mordutredare behållit ärendet på att göra-listan.

– Det fanns anledning att anta att brott begåtts. Ärendet innehåller ett ganska digert material som vi analyserat djupare.

Särskild grupp utreder

Under en tid har en utredningsgrupp som jobbar med komplicerade fall analyserat bevis från händelsen och i september hade de tillräckligt för att öppna en förundersökning om mord.

På onsdagsmorgonen anhölls mannen för mordet på sin dåvarande sambo och hennes ofödda barn. Under onsdagsmorgonen hämtades mannen av Sundsvallspolisen

– Så fort en försvarare utsetts kommer vi att inleda förhören med honom, sen kommer de pågå en tid. Han ska få lämna sin berättelse och vi ska göra det vi kan för att kontrollera den, säger Staffan Blyberg.

Enligt polisens berättelse för två år sedan var kvinna höggravid när hon dog tillsammans med sitt ofödda barn.

– Vi är helt öppna för hur det här har gått till.

Nu har åklagaren till lunchtid på lördag att få tillräckliga bevis för att begära mannen häktad.