”Världens mest sorgsna elefant” har dött

Publicerad 2019-03-08

Nu har Flavia dött – efter 43 års ensamhet på zoo.

Flavia har kallats ”världens mest sorgsna elefant” och tros ha lidit av en djup depression. Nu har hon dött – efter 43 års ensamhet på zoo.

Den asiatiska elefanten Flavia kom till djurparken i spanska Córdoba vid tre års ålder, där hon tillbringat sitt liv i ensamhet, skriver The Independent.

Nu har hon avlidit efter ett halvår av försämrad hälsa, där anledningen tros vara en djup depression.

Djurparken: ”Ikon för vår stad”

Djurparken Córdobas zoo, där Flavia levt, har under senare tid samarbetat med djurrättsaktivister från organisationen PACMA som försökt få elefanten till ett djursjukhus där hon skulle kunna få tid för återhämtning.

Men så långt hann de inte och under en presskonferens fick djurparkens ansvarige Amparo Pernichi leverera det tunga beskedet om att Flavia avlivats.

Pernichi beklagade hennes död och och kallade elefanten ”en ikon” för deras stad.

Kravet: Inga mer parkdjur

Djurrättsorganisationen är kritiska mot hanteringen av Flavia och ställer nu krav på hur djuren ska tas om hand på djurparker.

”Flavia levde hela sitt liv i ett avstängt utrymme där hon inte kunde umgås med andra av sin art, utan att kunna avnjuta den rika omgivning som är naturlig för en elefant och utan tillräckligt utrymme för att utveckla sitt naturliga etnologiska beteende” skriver de på sin hemsida.

I det vilda brukar asiatiska elefanter bli omkring 60 år gamla. De är sociala djur och brukar skapa starka familjeband.

– Under alla dessa år levde hon avskild och ensam på Córdobas zoo. Vi hoppas att inget djur ska gå igenom något sådant igen, säger PACMAS ordförande Silivio Barquero till tidningen.

Följ ämnen i artikeln