”Som pensionär kan jag inte vänta i tio år”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-08

Gunilla Sellin, 66, ska leva på 9000 kronor i månaden

”Som om jordklotet krymper”. För nyblivna pensinären Gunilla Sellin,66, kom raset på börsen som en kalldusch.

Gunilla Sellin, 66, blir under sommaren alltmer oroad för varje dag som börsen faller. Vid köksbordet hemma i Järfälla följer hon i tidningen hur hennes aktiefonder går samma väg. Precis som de tre PPM-fonder hon har valt.

Hon har månadssparat regelbundet en längre tid. Nu ryker det där lilla extra sparkapitalet som ska sätta lite guldkant på pensionärstillvaron.

Länge tror hon att krisen ska blåsa över.

Hon har precis slutat arbeta efter över 30 år som tandsköterska inom folktandvården. Plötsligt ska hon leva på 9 000 kronor i månaden. Raset på börsen kommer som en extra kalldusch.

– Klart man blir ledsen när det blir så här, säger Gunilla.

Från den 11 juli förra året fram till 14 mars i år minskar värdet på Stockholmsbörsen med 38 procent, ofattbara 2 073 miljarder kronor.

Många svenska småsparare får känna av motsvarande ras i sina aktiefonder och sitt PPM-sparande. Många sköna tusenlappar som var tänkta att gå till Thailandsresor, nya möbler eller lägenhetsköp är plötsligt borta. Huslånen har blivit dyrare.

För Gunilla och hundratusentals andra svenskar.

Lite har det gått upp sedan dess men inte mycket.

– Lite läskigt hur en boendekris i USA kan påverka oss i Sverige så mycket, säger Gunilla. Det är som om jordklotet krymper.

Har sålt av aktiefonderna

Hon är klädd i en blommig blus och njuter av solen och umgänget på en pensionärsträff. Oron är mindre nu. Hon har sålt av sina aktiefonder. Även om det sved.

– Jag orkade inte med den ständiga oron. Som pensionär kan jag inte vänta i tio år på nästa uppgång. Man måste ju leva också. Som det är nu känns det som jag lika gärna kunnat ha pengarna i madrassen.

Fortfarande ligger ett okänt antal subprimeförluster och jäser i storbanker världen över. Risken är stor för nya djupdykningar på börsen. En ekonomisk nedgång hotar i Europa med ökad arbetslöshet.

Det är 665 mil fågelvägen mellan Familjen Franjesh i Cleveland och Gunilla Sellin. Men en sak har de gemensamt. Båda kan känna sig lurade av de ekonomiska krafterna i en globaliserad värld.