Fritzls 15-åriga dotter på läger med brandmän

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-11

Fick åka i annat namn

Långsamt, långsamt erövrar Josef Fritzls barn friheten, och sina nya liv.

Förra helgen åkte en dotter på läger i annat namn.

Tre månader efter att Josef Fritzl avslöjades börjar nu källarbarnen – och barnen som levde på ovanvåningen med honom och mormodern – att sakta närma sig vad vi andra kallar normala liv.

Elisabeth Fritzl som satt 24 år i källaren har hämtat sig såpass att utredarna kunnat inleda förhören med henne.

Men störst framsteg gör barnen.

På läger – med brandmän

Enligt österrikiska medier deltog den 15-åriga dottern, som levde uppe i huset, förra helgen i ett ungdomsläger. Hennes liv slogs i spillror när morfaderns mörka hemlighet avslöjades. Från att ha ahft vänner och gått i skola har hon lärt känna sin mamma och syskonen som levt som fångar i källaren.

Med tanke på mediernas intresse var det med skyddad identitet hon deltog på lägret. Och sägs ha upplevt fyra bekymmersfria dagar tillsammans med 4 000 andra ungdomar – på lägret som organiserats av brandmän.

"Ett stort steg mot ett normalt liv", löd rubriken på tidningen Kurier.

Alltid förklädda

Även övriga familjemedlemmar har gjort utflykter utanför den klinik de vårdas på. Men de tvingas alltid vara förklädda – fotograferna som slåss om bilder på familjen är många och hungriga.

Enligt medicinska experter är familjen vid "relativt god hälsa" med tanke på vad de utsatts för, skriver nyhetsbyrån AP.

Samtidigt som dottern var på läger inleddes förhören med Elisabeth Fritzl på hemlig plats. För att hon inte ska behöva vittna i rätten spelade man in förhöret på video.

Rättegången mot Josef Fritzl tros kunna inledas innan årets slut.

Följ ämnen i artikeln