Oljekraftverket i Karlshamn körs – för tredje veckan i rad

Oljekraftverket i Karlshamn fortsätter att elda olja – för tredje veckan i rad.

Anledningen är de höga elpriserna, som gör det lönsamt att hålla verket igång.

– Efter ett underhållsstopp i helgen har anläggningen varit i drift måndag, tisdag och i dag, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson.

Aftonbladet kunde för en tid sedan berätta att oljekraftverket i Karlshamn har varit igång hela vecka 32 och brände 70 000 liter olja i timmen.

Anledningen var det höga priset på el, som gjorde det lönsamt att köra igång anläggningen.

Även denna och förra veckan har verket varit i drift, meddelar verkets ägare Uniper.

– Efter ett underhållsstopp i helgen har anläggningen varit i drift måndag, tisdag och i dag på varierande effekt/tid, i enlighet med avrop på elmarknaden, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson till Aftonbladet.

Liksom tidigare är det ett block som varit igång, med en kapacitet att bränna 70 000 liter i timmen, men med varierande effekt.

Karlshamnsverket i Stillerydshamnen i Karlshamn.
Karlshamnsverket i Stillerydshamnen i Karlshamn.

”Inte optimalt ”

Kraftverkschefen Henrik Svensson berättar i ett uttalande på företagets sajt att fossil elproduktion aktiveras först när det är nödvändigt för att balansen mellan efterfrågan och tillgång ska gå ihop.

”Det är så klart inte optimalt att använda fossila bränslen. Men i det korta perspektivet, så fungerar elmarknadens budstege på det viset att den elproduktion med störst klimatavtryck också är den som budas in sist. Om Karlshamnsverket inte hade funnits, hade sannolikt en kolkraftanläggning hos våra grannländer budats in i stället.”

”Helt vansinnigt”

Förbränningen av olja i Karlshamn är föremål för en intensiv politisk debatt och har diskuterats återkommande i valrörelsen.

Moderaterna menar att Karlshamnsverket tas i drift som en följd av regeringens energipolitik.

”Det är faktiskt helt vansinnigt att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren. För att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft. För mig är det alldeles uppenbart. Den svenska energipolitiken som S och MP drivit igenom är ett misslyckande, och ett stort svek mot planeten”, skrev Moderatledaren Ulf KristerssonFacebook i mitten av augusti.

”Lite skrattretande”

Miljöminister Annika Strandhäll har tillbakavisat kritiken i Aftonbladet, och menat att anläggningen körs igång helt och hållet av kommersiella skäl.

– Det blir nästan lite skrattretande. De spelar upp detta hela tiden, att det skulle vara politiken som har lagt ned de här reaktorerna. Så är det inte. Det var affärsmässiga beslut, vilket har vidimerats av de bolag som fattade de besluten, sa hon till Aftonbladet i förra veckan.

Så det vi ser nu är inget resultat av varken din eller din regerings politik menar du?

– Nej, det går inte att lasta någon för detta naturligtvis. Vi har den situation vi har och det beror ju också på omvärldsfaktorer.

Publisert:

LÄS VIDARE