Mohammed Ali får inte ta emot paket: ”Det är sjukt”

Uppdaterad 2021-11-01 | Publicerad 2021-10-29

Mohammed Alis DHL-paket stoppades vid norska gränsen.

Det var DHL som stoppat paketet då de anser att namnet Mohammed Ali är under sanktion av FN.

– Jag är helt chockad. Jag vet att jag är invandrare, med ett invandrarnamn. Rasism och diskriminering finns alltid i bakhuvudet och man försöker bita ihop, men det här är bara sjukt, säger Mohammed Ali.

”Ska jag behöva byta namn?” frågar sig Mohammed Ali.

Egenföretagaren Mohammed Ali, 31, bor i Rönninge utanför Stockholm. I sitt arbete reparerar han bland annat laddstolpar och delarna måste beställas från Norge.

När Postnord och Schenker levererat paket har det gått smärtfritt – men när DHL skulle leverera ett paketet i september tog det stopp.

Paketen fastnade vid gränsen mellan Norge och Sverige. Det var dock inte tullen som stoppat paketet – utan DHL Express själva.

– DHL mejlade min leverantör, inte mig personligen. I mejlet fanns två alternativ: Antingen måste jag göra en fotokopia på mitt pass och skickar in eller så skickas paketen tillbaka, säger Mohammed Ali.

När Mohammed Ali själv fick informationen att paketen stoppats så ringde han upp DHL:s kundtjänst.

– Han pratade om att mitt namn är med på terroristlistan. Jag brukar inte prata om rasism, men det är diskriminering, 100 procent. Sen är det rasism att dra alla Mohammed Ali över samma kam, säger Mohammed Ali.

Aftonbladet har även varit i kontakt med DHL:s kommunikationsavdelning som inte vill uttala sig.

Terrorism och skumma affärer

Både DHL:s kundtjänst i Norge och i Sverige bekräftar att det är Mohammed Alis namn som gjort att paketet stoppats. Enligt DHL utgår de från sanktionslistor från både EU och FN som bland annat upprättats i syfte att förhindra terrorbrott.

– FN och EU:s sanktionslistor ger träffar på namn, alter egon, temporära kontaktpersoner och så vidare och det har med allt ifrån terrorism till andra skumma affärer att göra, säger en medarbetare på DHL.

Men med Schenker och Postnord så har det inte varit något problem?

– Jag vet inte vad de har för bestämmelser där, men vi jobbar internationellt och då är det de internationella bestämmelserna som gäller. Till exempel FN:s sanktionslista, säger den anställda.

Är det inte konstigt att det ska drabba alla som heter Mohammed Ali?

– Ja absolut, det är jättetråkigt när det inträffar men det är inte vi som bestämmer det heller utan det är FN som liksom flaggar, säger den anställda.

Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

”Ska jag behöva byta namn?”

Aftonbladet har även varit i kontakt med DHL:s kommunikationsavdelning som inte vill uttala sig.

Huruvida DHL:s agerande bryter mot svensk diskrimineringslagstiftning eller inte är oklart.

– Utgångspunkten är att man måste titta på den konkreta situationen för att göra en utredning. Vi har genomfört vissa utredningar kopplade till namn, men ingen utredning som är exakt som det här fallet, säger Clas Lundstedt, pressansvarig, DO.

Mohammed Ali hoppas att han i framtiden ska kunna få paket även via DHL utan att leveranserna försenas på grund av hans namn.

– Ska jag behöva byta namn? Det finns tusentals Mohammed Ali bara i Sverige. Vi har rörelsefrihet, religionsfrihet och allt i Sverige i dag. Men det som hände mig är inte frihet någonstans, det är inte så en demokrati ska funka, säger Mohammed Ali.