De får Unga journalistpriset: Vi arbetade hårt

Uppdaterad 2023-08-31 | Publicerad 2021-12-20

Vinnarna av Unga journalistpriset 2021 är Felix Rapacioli, 15, och Tobias Broman, 15.

Niondeklassarnas artikel om 79-åriga Gloria, som började studera på en vit skola som svart i Arkansas i USA på 1950-talet, golvade juryn.

– Det är väldigt kul, vi la ner mycket arbete, säger Felix.


 Uppdatering 230831: Tävla i Unga journalistpriset 2023 och vinn 10 000 kronor


I aulan på Nya Elementar i Bromma är allt sig likt. De röda stolarna möts av ljuset utifrån och ljudet från skolbarn hörs från skolgården intill. På scen står svenskläraren Charlotte Hammarbäck.

Men det är inte vilken dag som helst, för bland eleverna sitter Felix och Tobias. De är ovetandes om att de bara några minuter senare ska presenteras som vinnare av Unga Journalistpriset 2021.

Klasskompisarnas handflator slår hårt mot varandra och alla ställer sig upp från sina stolar när Felix och Tobias namn skriks ut i salen. Konfetti, blommor och egna löpsedlar kröner de nya unga skrivkungarna i Sverige.

– Det är kul, vi arbetade hårt, säger Tobias.

– Vi hjälptes åt och det är väldigt kul att det kom något ur det, säger Felix.

Tobias Broman och Felix Rapacioli vinner Unga journalistpriset 2021.

En historisk händelse

Felix och Tobias vinnande bidrag är en artikel med 79-åriga Gloria. Gloria, som är svart, började 1957 Little Rock Central High School. En skola som vid den tidpunkten enbart hade vita elever.

Direkt fick Gloria och åtta andra elever motstånd. De möttes av soldater som inte ville släppa in dem och av elever och lärare med fördomar.

– Det var kul att få reda på saker som inte finns på nätet, säger Felix.

Gloria bor idag i Sverige och det var Felix som fick kontakt med henne från början.

– Min morfar känner Gloria så då ringde jag honom och frågade om han kunde få tag på henne.

– Hon var väldigt glad och hjälpsam och tyckte det verkade intressant, säger Felix.

Trots utmärkelsen, och ett pris på 10 000 kronor till klassen, så är framtiden som journalist inte självklar för killarna.

– Jag tycker det låter intressant och viktigt, så vi får se, säger Felix.

– Jag tror inte det för min del, säger Tobias.

Du har alltså fått Unga journalistpriset, men du har inte en tanke på att bli journalist?

– Nej, det här var bara ett skolprojekt. Jag trodde aldrig det skulle gå så här långt. Jag tycker annat är kul, säger Tobias.

Unga Journalistpriset är ett samarbete mellan Mobile Stories, Mediekompass och Aftonbladet som delar ut det för tredje året i rad.

– Vi gratulerar Felix och Tobias för deras fina text och hoppas att de genom priset fått upp ögonen för journalistik, hur viktig den är och hur roligt det är att få ta del av människors berättelser av verkligheten, säger Karin Schmidt, redaktionschef på Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln