Botkyrka kommun ska forsla bort sopberg

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2021-09-20

Tidigare i september brann det i soptippen i Kassmyra. Nu har Botkyrka kommun tagit beslut om att flytta soporna. Arkivbild.

De två sopbergen i Botkyrka söder om Stockholm har vållat både de styrande och boende i kommunen stora bekymmer.

Ansvaret för att forsla bort soporna ligger i första hand på skandalbolaget Think Pink och i andra hand på markägaren, men nu har kommunen beslutat att själv flytta på soporna i Kassmyra.

I början av september brann sopberget i Kassmyra och giftig rök spreds i det tätbebyggda närområdet. I vintras brann en annan av företagets övergivna avfallsanläggningar i Kagghamra, bara en mil söderut, i flera månader.

Av hälsomässiga skäl har både kommunen och Naturvårdsverket bedömt läget i Kassmyra som såpass akut att soporna måste bort så fort som möjligt.

På måndagen beslutade krisledningsnämnden att kommunen själv ska forsla bort soporna i Kassmyra, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– I dag var en stor dag för Botkyrka, äntligen ett steg i rätt riktning, säger Nadina Rosengren, stabschef i kommunen.

Omfattande arbete

Den 30 september tas formellt beslut i kommunfullmäktige och själva flytten planeras till i början av oktober. Notan för det hela beräknas landa på mellan 54–180 miljoner kronor.

– Det här är en nota som i slutändan ska gå till dem som har orsakat det här. Nu ska kontrakt tecknas med ett antal aktörer på marknaden som kan ta hand om avfallet. Något liknande har aldrig gjorts tidigare i Sverige så det är ett omfattande arbete, säger Nadina Rosengren.

Think Pink är ökänt för att ha dumpat stora mängder avfall på en rad platser i Sverige och företagets vd misstänks för grovt miljöbrott.

Inte lika akut

Sopberget i Kagghamra, där det fortfarande glöder under sanden som har täckt högen, kommer att stå kvar tillsvidare. Nytt beslut om bortforsling av det sopberget kan komma tidigast nästa sommar.

– Målsättningen är naturligtvis att även den ska bort, men det ärendet befinner sig i ett helt annat juridiskt utgångsläge och området där är heller inte lika tättbebyggt, säger Nadina Rosengren.

Följ ämnen i artikeln