Hittade en 5 000 år gammal träbit

Arkeolog om unika fyndet: En makalös upptäckt

Uppdaterad 2021-08-15 | Publicerad 2021-08-14

Fyra av fornlämningarna är redan världsarv.
Nu har arkeologerna hittat en 5 000-årig träbit.
– Det är en makalös upptäckt, säger Sigurd Towrie vid University of Highlands and Islands Archaeology Institute.

Fyndet gjordes på Orkneys huvudö nordost om skotska fastlandet. Här har man gjort flera fynd med neolitiskt, piktiskt och nordiskt ursprung. 1999 utsågs fyra av de större neolitiska lämningarna till världsarv, under namnet Heart of Neolithic Orkney, av Unesco.

Hittat trä för första gången

Och det är mellan två av dem, stencirkeln Ring of Brodgar och Stones of Stenness mellan insjöarna Stenness och Harray, som arkeologerna gjorde upptäckten. De gjorde utgrävningar vid Ness of Brodgar, ett vidsträckt område med byggnader som myllrade av liv under neolitikum, yngre stenåldern.
Träbiten beräknas vara 5 000 år gammal.

Enligt Sigurd Towrie är det första gången man hittat trä på platsen sedan utgrävningarna inleddes 2003.
– Åratal av utgrävningar vid Ness har gett oss så manga överraskningar att en del arkeologer trodde att vi hade uttömt alla möjligheter. Men icke, säger han till tidningen The Scotsman.

Fanns i ett stolphål

Träbiten upptäcktes i ett stolphål i en stor rektangulär byggnad som är runt 17 meter lång. Man bedömer att träet bevarats tack vare att det stått i vatten.
– Att organiskt material bevarats är oerhört sällsynt.
De tidigaste lämningarna på Orkneys huvudö byggdes runt 3300 fKr, runt tusen år senare övergavs området.

Tidigare i år hittade arkeologer ett fingeravtryck från en krukmakare på ett fartyg. Det uppskattas också vara runt 5 000 år gammalt.
I Sverige hittade markägaren Otto Karlén Äskekärrskeppet 1933 när han grävde ett dike på strandängarna på sin gård Månsgården i Äskekärr vid Göta älv. Det är Sveriges första bevarade vikingaskepp och har daterats till tidigt 900-tal.

Ett av de äldsta träfynden som hittills hittats i Sverige är den 5 200 år gamla Kalvträskskidan som hittades i ett myrområde mellan byarna Fäbotjälen och Nybrännet, två kilometer öster om Kalvträsk i Västerbotten. Vid en utgrävning av ett dike 1924 upptäcktes en 204 centimeter lång och 15,5 centimeter bred skida. Den andra skidan som hittades skadades när den skulle flyttas från fyndplatsen. Den bevarade skidan daterades till 3 200 fKr på 1980-talet med hjälp av kol 14-metoden, den är en av världens äldsta bevarade skidor.