Ryska krigslagar och tv-kanaler införs i Charkiv

Publicerad 2022-07-11

Delar av Charkivregionen är kontrollerad av Ryssland.

Nu har ockupationsstyret både hissat en rysk flagga och infört ryska krigslagar.

”Kreml har större territoriella mål än att inta regionerna Donetsk och Luhansk”, skriver ISW i en rapport.

Följ ämnen

En flagga, med ryskt vapen, har avtäckts i de Ryssland-ockuperade delarna i Charkivregionen. Även ryska tv-kanaler och krigslagar har införts i områdena, rapporterar ryska statsmedier.

Det ryska ockupationsstyret uppger att bilderna i flaggan är en ”symbol för Charkivs historiska rötter som en omistlig del av Ryssland”, skriver USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW).

Åtgärderna ska vara ett led i Kremls strävan att införliva delar av regionen i Ryssland, skriver tankesmedjan i en rapport.

”Indikerar större mål”

Dessutom ”indikerar det att Kreml har större territoriella mål än att inta regionerna Donetsk och Luhansk, och till och med södra Ukraina”.

Ett bombat bostadshus i staden Charkiv, som ännu är under ukrainsk kontroll.

Strategin är dock inte ny, utan påminner om vad ryska ockupationsstyren gjort i andra Ryssland-ockuperade delar av Ukraina.

Stora delar av Charkivregionen är fortfarande under ukrainsk kontroll, däribland staden Charkiv, Ukrainas näst största, som varit krigsfält för hårda strider sedan början av kriget.

Under helgen rapporterades inga territoriella framgångar för Ryssland nära staden Charkiv.

Tidigare har rättighetsorganisationen Amnesty International anklagat Ryssland för krigsbrott i Charkiv. Amnesty har utrett 41 ryska attacker som dödat minst 62 personer och skadat närmare 200 under två veckor i månadsskiftet april-maj.