Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-04-24

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer.

Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Studenterna vid Columbia University, som sedan i torsdags ockuperat campusområdet i ett ”solidaritetsläger” med Gaza, gavs under tisdagskvällen en tidsfrist för att lämna området. Den löpte ut vid midnatt, lokal tid – utan lösning i sikte.

Minouche Shafik, universitets högste ansvarige, sade innan dess att ledningen måste ”fundera över alternativa lösningar” för att avhysa studenterna om en överenskommelse inte nås, rapporterar NBC News. Sedan i torsdags har hundratals studenter gripits vid Columbia, men nattens tidsfrist löpte ut utan synlig polisaktivitet.

Shafik har utsatts för ”enorm press” från finansiärer och politiker att upplösa protestlägret, rapporterar CNN.

Studenter vid ett växande antal universitet i USA samlas med ett enhälligt krav på sina skolor: Kapa alla ekonomiska band med Israel – och med alla företag som stöttar Israels krigföring i Gaza.

Kastade flaskor

Hundratals tältar på gräsmattor, andra har barrikaderat sig i universitetsbyggnader och blockerat entréer med kedjor och möbler. Lärosäten har svarat med att skifta till digital undervisning och stänga campus för allmänheten.

– Universitetet borde sluta investera i det här folkmordet, säger Columbias protestledare Mahmoud Khalil till AP, syftande på kriget i Gaza.

På flera platser har situationen urartat och polis kallats in. Särskilt våldsamt blev det vid New York University på måndagskvällen, då demonstranter kastade flaskor mot kravallutrustad polis och runt 120 personer greps. Enligt CNN kallades polisen in efter ”flera antisemitiska incidenter”.

Oro bland judiska studenter

Judiska studenter har uttryckt rädsla och oro över den stadigt växande protestvågen. Demonstranternas sånger och slagord slår ofta över till splittrande, hatiska budskap och ren antisemitism, menar de.

Nick Baum, judisk student på Columbia, säger till CNN att han känt sig ”direkt otrygg” på campus de senaste dagarna till följd av antisemitiska stämningar.

Samtidigt har andra judiska studenter sällat sig till protesterna.

– Som jude, som Yalestudent, som amerikan, känner jag starkt att jag inte vill att det pågående dödandet sker i mitt namn och med mina pengar, säger Miriam Levine till NBC News.

Under tisdagskvällen – inför senatens omröstning om ett militärt stödpaket till bland annat Israel – greps demonstranter även i senatorn Chuck Schumers kvarter i Brooklyn. Protesterna startades av främst judiska grupper som motsätter sig Israels krig.