Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-04-24

USA:s utrikesminister Antony Blinken vinkar när han går på planet som tar honom till Kina.

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna.

Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.

Kina har tillhandahållit utrustning som har använts för återuppbyggnad av Rysslands försvarsindustriella bas, enligt USA. Det ska ha hjälpt Ryssland att klara av västs sanktioner sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina för drygt två år sedan.

När USA:s utrikesminister Antony Blinken de närmaste dagarna talar med kinesiska företrädare väntas han pressa landet att använda sitt inflytande för att få ett slut på kriget. Men Kina har gjort klart att landet inte accepterar ”kritik eller påtryckningar” med anledning av sin relation med Ryssland. Kina, som inte har fördömt den ryska invasionen, avfärdar USA:s uppgifter som “grundlösa anklagelser” och hävdar sin rätt till ”normala handelsrelationer” med alla länder.

– I Ukrainafrågan har Kina alltid upprätthållit en objektiv och rättvis ståndpunkt, aktivt förespråkat fredssamtal och drivit på för en politisk lösning, sade Wang Wenbin vid det kinesiska utrikesdepartementet inför besöket.

Blinken väntas även bland annat ta upp frågor om Mellanöstern, Taiwan samt mänskliga rättigheter under sina tre dagar med möten i Peking och Shanghai.