Lagen skulle lagföra hämndporr: ”Okänt för rättsväsendet”

Polisen: Myt att sociala medier inte lämnar ut information

Publicerad 2023-05-08

Det har gått fem år sedan lagen som skulle göra det enklare att sätta dit den som sprider hämndporr infördes.

Enligt den senaste statistiken är det endast en dryg procent av dem som anmäls som lagförs.

– Jag upplever fortfarande att kunskapen saknas bitvis. Att det är lite okänt för rättsväsendet hur lagen ska tillämpas, säger advokaten Ängla Pändel.

Lagen om olaga integritetsintrång infördes 2018 - och var speciellt utformad för att kunna lagföra de som utsätter nära och kära för hämndporr.

Den tidigare förtalslagstiftningen räckte inte till. Den kräver att offrets anseende ska ha påverkats, vilket inte alltid går att bevisa när det kommer till hämndbrott.

– Det ger en enorm möjlighet för de som tillämpar lagstiftningen att använda den i handlingar som tidigare var svåra att lagföra, säger advokaten Ängla Pändel (fd Eklund).

Men trots det är det få fall som faktiskt når domstol och lagförs. Den senaste statistiken visar att 1 876 fall av olaga integritetsintrång anmäldes till polisen under 2021, men endast 27 personer dömdes, accepterade ett strafföreläggande eller åtalsunderlåtelser.

– Det kan vara så att det är lite tidigt att dra några absoluta slutsatser, men den statistiken som presenteras ser ju inte bra ut.

Största problemet: Anonymiteten

Många av de som misstänks för brottet hävdar att deras konton eller datorer har blivit hackade, och att de inte står bakom själva spridandet av bilderna eller filmerna.

– Det är ett jätteproblem, enligt min uppfattning. Det kan vara svårt att bevisa att  det är personen bakom kontot som faktiskt spridit materialet.

Det liknar problematiken kring fildelningsbrott, där samma typ av problematik har funnits när man ska leta efter bevis.

Domstolen ställs inför ett dilemma: Ljuger personen - eller ligger det faktiskt någon annan bakom spridningen av bilderna?

– Man får göra en sannolikhetsbedömning och kolla om det är sannolikt att någon annan ha gjort det.

Ängla Pändel uppmanar alla som utsätts för hämndporr att anmäla, så att samhället och rättsväsendet får en bild av hur stort problemet är - men också för sin egen upprättelse.

– Jag tycker absolut man ska anmäla. Även om statistiken är dyster finns det många exempel på fall där hämndporr har lett till fällande domar och stränga straff.

Polisen: ”Myt att sociala medier inte lämnar ut info”

David Nyström, som arbetar med brott i nära relationer på polisen, lyfter fram att det finns också mycket goda utredningsmöjligheter när det kommer till olaga integritetsintrång.

I en artikel med Folkbladet säger han att Snapchat, Facebook och Instagram har blivit bättre på att lämna ut information om misstänkta användare, speciellt för att det ofta rör unga målsägande.

– Då är ju de här företagen ännu mer benägna att lämna ut material. Men tröskeln för att få ut underlag är generellt sett inte hög, de är väldigt behjälpliga. Det är en myt att sociala medier inte lämnar ut information, säger han till Folkbladet.

Instinkten hos den som blir ett offer för hämndporr kan vara att blockera personen, radera all konversation eller på annat vis röja undan vad som har hänt. Men Ängla Pändel säger att det är viktigt att ta skärmdumpar på konversationer, eller annat som kan vara bevisning.

När man väl anmäler finns det hjälp att få.

– Jag sympatiserar också med de som tycker det är jobbigt att anmäla, så ta hjälp, ta stöd och förstå att man aldrig behöver tolerera den här typen av kränkning, säger Ängla Pändel.

Följ ämnen i artikeln