Ukrainske Sasha, 12, skiljdes från mamman: ”Skulle få en ny rysk familj”

Publicerad 2023-02-14

Ryssland har förflyttat hundratals ukrainska barn över gränsen.

Det bekräftar nu en stor granskning från ett europeiskt journalistnätverk

”De sa att ingen behöver mig, att jag ska få en ny, rysk familj”, berättar 12-årige Sasha från Ukraina som skiljts från sin mamma.

Det är medlemmar i det europeiska radio- och tv-unionens grävnätverk, EBU Investigative Journalism Network som de senaste månaderna har kartlagt tvångsdeporteringarna av ukrainska barn till Ryssland i samband med kriget.

Enligt ukrainska myndigheter och människorättsorganisationer har över 10 000 ukrainska barn förts bort från ockuperade områden för att placeras i ryska fosterhem eller statliga institutioner.

Nätverket har genom bland annat ryska propagandafilmer kunna identifiera närmre 400 barn, och därmed kartlagt och följa barnens väg in i Ryssland.

Skulle få en ny rysk familj

Något som bland annat Sveriges Radio Ekot rapporterat om.

En av dem är 12-årige Sasha. Han bodde när kriget började i den ukrainska staden Mariupol tillsammans med sin mamma när en hus som de befann sig i omringades av ryska soldater. Sasha och mamman fördes bort på lastbilar och togs till ett ryskt läger där mor och son skiljdes åt, och Sasha fördes bort.

12–årige Sasha befinner sig på hemlig ort i väntan på sin mamma.

När Sasha bad att få ringa sin mormor fick han svaret:

”De sa att ingen behöver mig, att jag ska få en ny familj. En rysk familj”, berättar 12-årige Sasha för Ekot.

Han befinner sig just nu på hemlig ort i väntan på att få träffa sin mamma.

”Hon kommer snart”.

”Finns inget försvar”

Ukraina har tidigare uppgett att närmre 200 00 barn tros ha förts bort ur landet, men bara en bråkdel har kunnat identifieras och ännu färre återbördas.

Ryssland har tidigare uppgett att ukrainska barn har förts från landet till ryska områden, men att dessa då varit föräldralösa eller själva velat lämna landet.

– Det Ryssland håller på med är ett grovt brott. Det finns inget försvar för den här hanteringen, säger Bill Van Esveld på människorättsorganisationen Human Rights Watch till Ekot.