Polisen sommarlovsvarnar – ungdomar smäller ”Tiktok”-bomber

Publicerad 2023-07-13

Lekparken i Umeå där ett barn skadades på onsdagen.

Under onsdagen fick en flicka under fem år föras till sjukhus efter att ha fått en frätande vätska på sig vid en lekpark i Umeå.

Flera flaskor hittades och polisen misstänker att det handlar om hemmagjorda bomber.

– Teorin är att det här är ett pojkstreck, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare vid polisen i Umeå.

Vid lunchtid på onsdagen inkom larm om en behållare med misstänkt farlig och frätande vätska i en äventyrslekpark i Umeå. Ambulans, räddningstjänst och polis kallades till platsen som sedan spärrades av. På platsen hittade polisen tre flaskor, två av dem visade tecken på att de exploderat och nationella bombskyddet kontaktades i ärendet för rådgivning.

I samband med händelsen skadades en flicka under fem år. Hon fick föras till sjukhus där man kunde konstatera att skadorna var lindriga.

Flaskorna togs i beslag av polisen efter att de oskadliggjorts och innehållet ska nu undersökas.

– Teorin är att det här är ett pojkstreck, eller yngre människor som gjort det här utan att tänka på vilka konsekvenser det kan få, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare vid polisen i Umeå, och fortsätter:

– Du kan gå in på nätet så kommer du se att det finns en hel del saker upplagt kring just det här att man blandar saker i en PET-flaska.

På sociala medier som Youtube och Tiktok finns flera videoklipp som visar på ”recept” och instruktioner kring hur man tillverkar dessa hemmagjorda bomber. Nu vill polisen varna för klippen och uppmanar samtidigt föräldrar att prata med sina barn om det som hänt och hur farligt det faktiskt kan vara.

– Teorin är att det handlar om någon typ av kaustiksoda. Sådana här saker är ju frätande och definitivt inte lämpligt att få in i ögonen, säger Magnus Eklund.

Polisen misstänker att incidenten på lekparken handlar om hemmagjorda ”Tiktok”-bomber.

Polisen söker tips

I nuläget finns ingen misstänkt i ärendet men enligt vittnesuppgifter så har smällar hörts redan under natten till onsdagen. Samtidigt har man även hört röster från ungdomar som man bedömer pratat med varandra. Nu söker polisen efter fler tips för att komma vidare i ärendet.

– Vi har inget vittne som sett själva händelsen. Det bygger mycket på att någon ska höra av sig och berätta vilka det här är, säger Magnus Eklund.

Polisen har rubricerat ärendet som framkallande av fara för annan och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor men det kan komma att ändras.

– Det kan jag säga rakt ut att den kan. Vi håller på att kolla vad det här är för brott egentligen. Vi vill givetvis att det här inte ska hända igen, säger Magnus Eklund.

Följ ämnen i artikeln