Elin i iskylan i Nikkaluokta: ”Man känner att man lever”

Publicerad 2023-11-14

Nikkaluokta i Gällivare kommun upplevde säsongens hittills kallaste natt.

Minus 32,5 grader.

– Man känner att man lever, säger Elin Stålnacke, 33.

Med sina 32,5-minusgrader var byn den kallaste platsen i landet i natt. Men hur kallt är det, egentligen? Så kallt att man ”måste stå i mitten av sina kläder”, säger Elin Stålnacke, som bor i Nikkaluokta.

– Man får klä på sig helt enkelt, lager på lager och bra kläder. Men luften är väldigt uppfriskande att andas in. Man känner att man lever, säger Elin Stålnacke.

”Mina krukväxter frös ihjäl”

Morgonen i Nikkaluokta var den kyligaste novembermorgonen på två år, men det hör inte till ovanligheterna att temperaturen letar sig under minus 30-strecket på vintern.

Elin Stålnacke.

Byn, som ligger några mil utanför Kiruna, brukar uppmäta rekordlåga temperaturer.

– Det brukar komma en riktig köldknäpp kring jul och nyår. Det kallaste jag upplevt var minus 42. Då var det kallt. I min stuga var det minus 9, trots att jag hade värmen på. Alla mina krukväxter frös ihjäl, säger Elin Stålnacke.

Meteorologen: Ovanligt kallt

Och det är inte bara i Nikkaluokta som det varit kallt i natt. Även Pajala sticker ut med sina -27,9 grader, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.se. Inte sedan 1980 har orten upplevt en kallare morgon så här tidigt i november.

Men det rör sig inte om några köldrekord.

– Det är ingen typisk novemberkyla, men det är inte rekordkallt. Köldrekorden är svåra att få till, vi brukar se mer värmerekord nu för tiden, säger Lasse Rydqvist.

Fortsatt kallt fram till helgen

Högtrycket och det kalla vädret ser ut att ligga kvar åtminstone fram till helgen, fortsätter han.

– Vi ligger mellan 2-10 grader kallare än normalt i hela landet, men södra Norrland kommer ligga ner mot 15 grader kallare än normalt under onsdag och torsdag, säger Lasse Rydqvist.

Därefter tinar det troligen upp lite. Framåt helgen väntas lågtryck med mildare luft dra in över landet.