Isande kyla lamslår flygtrafiken - svenska Kristina fast i Tallinn

Risk för elbortfall i Sverige

Publicerad 2022-12-12

Grönlandsblockaden fortsätter trycka ner arktisluft över Europa och nu snöar flygtrafiken i Europa in.

Kristina Cronqvist, 58, fick fira sin födelsedag på Tallinns flygplats.

– Nu ska vi gå och lägga oss i ett hörn och ladda telefonerna, säger hon.

Snöoväder och isande kyla lamslår flygtrafiken i Europa just nu. Storbritannien, flera ryska städer och delar av balkan har drabbats hårt av ovädret.

Kristina Cronqvist, 58, har i helgen varit i Tallinn tillsammans med sin man och son, för att fira hennes födelsedag. I går eftermiddag skulle de åka hem, men när de kom fram var flighten inställd.

– Vi vet fortfarande inte varför, säger hon.

De blev ombokade via Riga, och kom fram runt midnatt. Tidigt på morgonen åkte de till flygplatsen, gick på planet och blev sittandes i 1,5 timmar.

– De sa att de inte kunde åka för att det var för halt på landningsbanan. Vi gick av och visste inte så mycket mer och sedan ställde de in planet en timme senare, säger hon.

”Det finns utvecklingspotential när det kommer till servicen”, säger Kristina Cronqvist, 58, fick fira sin födelsedag på Tallinns flygplats. Tur att hon hade maken Jörgen Cronqvist och deras gemensamma son med sig.

Drabbar hela Europa

Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se, säger att det är ett omskrivet fenomen som ligger bakom det hårda vädret som dragit in över delar av Europa. Och som också kommer påverka Sverige.

– Grönlandsblockeringen, högtrycket på Grönland, har tvingat ner arktisk luft över Sverige och stora delar av Europa. Det väntas bli ännu mer påtagligt i veckan, i Sverige och i Europa, säger han.

Och på flera håll kommer det bli 6-10 grader kallare än normalt, som kallast blir det i samband med klart väder nattetid

– I går snöade det i London bland annat, det kom upp emot fem centimeter. Kylan fortsätter röra sig ner med de nordvästliga vindarna. Det kommer framför allt beröra Skandinavien, brittiska öarna, norra delen av Frankrike, Tyskland och centraleuropa.

Snödrev och hot mot elförsörjning

I södra Norrland och Dalarna kommer avvikelsen från det normaltemperaturen bli störst i hela Europa. Dessutom kommer snöområden över Götaland och östra Svealand kunna skapa problem i trafiken.

Och på Gotland har en orange vädervarning utfärdats, där det kommer komma riktigt mycket snö.

– Under kvällen och morgondagen kan det lokalt handla om 30-40 cm snö och mer allmänt 5-10 cm. Det finns stor risk för snödrev och att elförsörjningen påverkas, säger Mikael Luhr.

Det varnas även för vädret i Stockholm och Uppsala län. Snöfall väntas i kombination med starka vindar. Det kan komma 5-10 cm snö och lokalt 10-20 cm snö vid kustområdena, vilken kan ge problem i trafiken under tisdagsdygnet.

Det kalla vädret kommer leda till att det de krävs mer energi för uppvärmning, samtidigt som det allmänt är vindsvaga förhållanden med några undantag.

Dålig service

Kristina Cronqvist med familj hoppas att de får resa hem under kvällen. Men är osäkra på om de faktiskt kommer komma iväg. Planen var att Kristinas födelsedag, som var i går, skulle firas med adventsfika hemma i Sverige.

Men trots omständigheterna blev hon uppvaktad av familjen.

– Jo, men så blev det, vi köpte en bakelse på flygplatsen.

Följ ämnen i artikeln