FN firar 75 år – i pandemins skugga

TT-Reuters

Publicerad 2020-09-21

Extra staket framför FN:s huvudingång i New York. Närvaron i FN-skrapan är sedan flera månader tillbaka nedskruvad till ett minimum på grund av pandemin.

Världens ledare erkänner att FN ännu inte levt upp till sina förhoppningar, när världsorganisationens 75-årsdag nu firas.

Under måndagen högtidlighåller stats- och regeringschefer från hela världen bildandet av Förenta nationerna efter andra världskriget. Firandet sker dock på distans. Den ursprungliga tanken var att i år hålla en extra pampig generalförsamling i FN-högkvarteret i New York, men det har pandemin satt stopp för.

Världens ledare ska anta ett gemensamt uttalande där de hyllar FN:s prestationer, men samtidigt tar upp tillkortakommanden. "Vår värld är ännu inte den värld som grundarna hoppades på för 75 år sedan", står det i dokumentet. "Den plågas av växande klyftor, fattigdom, hunger, väpnade konflikter, terrorism, osäkerhet, klimatförändringar och pandemier".

I vanliga fall utgör generalförsamlingen en årlig möjlighet för världsledarna att träffas i FN-skrapan, men denna gång väntas de flesta hålla videotal från sina hemländer i stället. Efter födelsedagsfirandet på måndagen inleds generalförsamlingen på tisdagen.

FN:s exakta födelsedag är dock svår att ringa in. Strukturen togs fram på USA:s initiativ vid den så kallade Dumbarton Oaks-konferensen i Washington redan hösten 1944. FN-stadgan förhandlades sedan fram på ett toppmöte i San Francisco våren 1945.

Men närmast en riktig födelsedag kommer kanske datumet den 24 oktober 1945. Det var då FN-stadgan godkändes av tillräckligt många medlemsländer för att organisationen skulle kunna börja arbeta.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen