Oron växer i Storbritannien efter ny virusvariant

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Oron växer i Storbritannien efter en ny virusvariant som sprider sig i landet.

Nu håller premiärminister Boris Johnson krismöte med den brittiska regeringen.

Forskare i Storbritannien har varnat för en ny form av coronaviruset som sprider sig allt snabbare i landet.

Nu håller premiärminister Boris Johnson krissamtal med den brittiska regeringen.

Senare i eftermiddag kommer Johnson att kalla till presskonferens med anledning av den nya virusvarianten. Enligt uppgifter till Sky News väntas Johnson presentera nya coronaåtgärder för London och Södra England.

”Agera skyndsamt”

Jeremy Farrar, som är medlem i den brittiska rådgivningsgruppen för coronaviruset, varnade på Twitter för den nya formen av coronaviruset.

”Den nya covid-19-varianten är oroande och en riktig orsak att vidta särskild försiktighet. Forskning pågår för att förstå mer. Att agera skyndsamt nu är av högsta vikt”, skriver han på Twitter.

Chris Whitty, landets högste hälsoansvarige, har sagt att den nya formen av coronviruset kan spridas snabbare och tillade att Storbritannien har varnat Världshälsoorganisationen, WHO. Chris Whitty säger att de ”fortsätter att analysera tillgängliga data för att förbättra vår förståelse”, enligt Reuters.

Boris Johnson håller krismöte med den brittiska regeringen.
Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson håller krismöte med den brittiska regeringen.
Foto: Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Tidigare i veckan kommenterade landets hälsominister Matt Hancock den nya virusvarianten.

– Vi har identifierat en ny variant av coronavirus, vilket kan vara kopplat till den snabbare spridningen i sydöstra England, sade hälsominister Matt Hancock i ett uttalande i parlamentet tidigare i veckan.

Även WHO meddelade att de känner till viruset, men att man inte kunnat konstatera att den nya varianten skulle bete sig annorlunda än det tidigare kända viruset.

Experter varnar för nedstängning

Boris Johnson har tidigare sagt att han hoppas att Storbritannien inte behöver stänga ner en tredje gång på grund av den ökade smittspridningen. Experter har dock varnat för att så kan bli fallet.

Boris Johnson kommer att hålla presskonferensen klockan 17.00 svensk tid.

Fler än 1 000 personer har bekräftats smittade med den nya virusvarianten i Storbritannien

Samma variant har även upptäckts i Danmark. Nio fall upptäcktes i landet mellan den 14 november och 3 december: sex i Storköpenhamn och tre på Nordjylland.

Statens seruminstitut har undersökt huruvida den nya varianten kan vara mer smittsam eller farlig än andra, men ingenting tyder på det uppgav de tidigare i veckan.

Publicerad:

LÄS VIDARE