Han la ut tjejernas foton på porrsajt – frias i domstol

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åtta tonårstjejer fick sina privata foton uppladdade på en porrsajt. En skolkamrat åtalades för olaga integritetsintrång. Men han döms bara för att ha laddat upp en enda bild.

Orsaken: Flickorna på de övriga bilderna var inte tillräckligt nakna för att det skulle handla om brott, enligt tingsrätten.

“Jag blev jätteäcklad, att det var bilder på mitt ansikte, på den hemsidan – det var jätteobehagligt. Det var jobbigt att det stod ens namn också”.

Tonårstjejen berättade för polisen hur hon reagerade då hon upptäckte att en bild hon hade publicerat på sitt Instagram, plötsligt fanns uppladdad på en porrsajt.

”Delvis nakna kropp”

Ryktet började gå på skolan i Stockholmsområdet. På porrsajten fanns lättklädda foton på åtta tjejer – foton som hade tagits från deras sociala medier.

“Jag tycker att det är min kropp, mina bilder och lite asså min rättighet. Åh jag var ju 13 år liksom”, berättade en annan av de drabbade.

Fotona dök upp på porrsajten under förra hösten, och spåren pekade mot en 15-årig kille. Han gick i samma skola som flera av tjejerna.

1 av 2 | Foto: Anna Jadvi
Illustration.

Det användarnamn han använde då han spelade onlinespel förekom även på porrsajten, och i hans mobil fanns bilder på tjejerna.

Han åtalades för olaga integritetsintrång, en lag som började gälla förra året.

– Det begrepp som tingsrätten riktat in sig på är “delvis nakna kropp”. Det är ett luddigt begrepp som finns i lagtexten. Tingsrätten tyckte att det bara var en av totalt 17 bilder som gick in under det begreppet, säger åklagare Anders Tordai.

Bilden föreställde en av tjejerna där hon endast är iklädd trosor, samtidigt som hon håller för sina bröst. Tingsrätten skrev att “nakenheten är så pass framträdande i bilden att målsäganden är att beteckna som delvis naken i lagens mening”.

Den 15-åriga killen gick i samma skola som flera av tjejerna.tjejerna.
Foto: Jenny Kane / TT NYHETSBYRÅN
Den 15-åriga killen gick i samma skola som flera av tjejerna.tjejerna.

Åklagaren: Sluta med det här beteendet

På andra bilder där tjejerna var iklädda bikini, korsett eller linnen, ansåg tingsrätten att fotona inte omfattades “av det straffbara området”.

15-åringen döms för att ha laddat upp en enda bild. Straffet blir ungdomsvård, och han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till flickan.

Åklagaren har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.

– Jag tycker att tingsrätten har varit lite väl snäv i sin tolkning av begreppet “delvis nakna kropp”. Hade tingsrätten kommit fram till att alla bilderna föll under begreppet, så hade pojken dömts för att ha laddat upp alla bilder – eftersom det var samma bevisning för allt, säger Anders Tordai.

Killen har nekat till brott, och motivet är oklart.

Under rättegången berättade tjejerna att de varit rädda och känt sig kränkta efter händelsen.

– Jag skulle vilja sända ett budskap om att sluta agera på det här sättet – att ta andras bilder och ladda upp dem på andra sidor. Oavsett utfallet i den här domen, så är det här ett olämpligt beteende, säger Anders Tordai.

Publicerad:

LÄS VIDARE