Attacken mot Macron utreds – media varnas

Publicerad 2017-05-06

Attacken mot presidentkandidaten Emmanuel Macron utreds nu av valkommissionen, skriver AP.

Medier som publicerar de läckta dokumenten riskerar åtal.

Den segertippade presidentkandidaten Emmanuel Macron utsattes för en omfattande hackerattack sent på fredagen.

Inför söndagens val släpptes en stor mängd data på sajten Pastbin – materialet påstods vara stulet från Macrons kampanjmedarbetare.

Macrons stab bekräftade att man utsatts för en ”massiv koordinerad hackerattack” och att materialet som publicerades både innehöll äkta och falska dokument.

Macron får inte uttala sig

Emmanuel Macron förhindras att göra några utspel kring attacken under lördagen då det enligt fransk lag är förbjudet att kampanja dagen före val.

I ett pressmeddelande på lördagen uppgav den franska valkommissionen att en del av materialet sannolikt var falskt. Man varnade media för att en eventuell publicering av dokumenten skulle kunna leda till åtal.

”Vi ber media, särskilt på sina webbsidor, att inte rapportera om innehållet och påminner om att spridning av falsk information kan omfattas av straffrätten”, skriver valkommissionen.

”Destabilisering av demokratin – som vid USA-valet”

Även vanliga medborgare varnades för att inte sprida materialet.

Enligt Washington Post började valkommissionen utreda läckan under lördagen.

Vem som egentligen ligger bakom dokumentstölden och spridandet av materialet är okänt – men enligt Macronkampanjen fanns ett tydligt mål med attacken.

”Att lägga sig i under den sista timmen av den officiella kampanjen är en tydlig destabilisering av demokratin på samma sätt som vid det senaste presidentvalet i USA”, uppgav kampanjen sent på fredagen.

Man uppger att det framför allt handlar om e-post mellan kampanjmedarbetare och att det inte

Amerikanska myndigheter har tidigare pekat ut Ryssland som ansvarig för hackerattacker mot det demokratiska partiet.