Rikspolischefen: Den kriminella ekonomin växer

TT

Publicerad 2024-04-09

Myndigheternas gemensamma arbete mot organiserad brottslighet fortsätter ge effekt, enligt rikspolischef Petra Lundh. Trots det växer sig den kriminella ekonomin större.

– Det är nästan så att vi ser den för varje ny sten vi lyfter på, säger hon.

Den organiserade brottsligheten i Sverige beräknas omsätta mellan 100 och 150 miljarder kronor i brottsvinster varje år, konstaterar Petra Lundh i samband med att årets myndighetsgemensamma rapport om arbetet mot organiserad brottslighet presenteras.

– Det är en ofantlig summa. Mycket kommer från narkotikabrott, men de kriminella gör i dag ofta större vinster på till synes vit affärsverksamhet, eller på att lura det offentliga eller privatpersoner, säger hon.

Hon beskriver den växande kriminella ekonomin som ”systemhotande”.

– Det ökar riskerna för både otillbörlig påverkan, korruption och infiltration av myndigheter och företag.

Stoppar bidrag

Det gemensamma arbetet från tolv myndigheter mot den organiserade brottsligheten, som pågått sedan 2009, ger dock goda resultat, säger Lundh.

– 2023 fokuserade vi framför allt på de tongivande aktörerna i de senaste årens våldsamma konflikter mellan kriminella nätverk. Det har kompletterats av en omfattande myndighetsgemensam insats mot våldsaktörernas privata ekonomi, bidrag och företagande, säger hon.

Bland annat resulterade fjolårets insatser från Kronofogdemyndigheten i säkrade och utmätta tillgångar till 55 respektive 79 miljoner kronor, den högsta siffran hittills.

Även Skatteverket noterade rekordsiffror i satsningen genom beslut om höjning av skatt på totalt 241 miljoner kronor under 2023.

Folkbokföring viktigt

Man ökade även de så kallade bosättningskontrollerna kraftigt, säger Katrin Westling Palm, myndighetens generaldirektör.

– Folkbokföringen har en allt större betydelse. Det är ett brottsverktyg som den organiserad brottsligheten använder som en ingång för att skaffa sig företag och jobba under täckmantel.

Petra Lundh menar att det är just den typen av insatser, som riktar sig mot gängkriminellas ekonomi, som påverkar dem allra mest.

– Min uppfattning är att du kan höja straff och göra annat, men det gör inte så ont som det gör när vi tar pengarna. Det är det som driver hela den organiserade brottsligheten. Kan vi återta det så tar det allra hårdast.

Följ ämnen i artikeln