Fulla fylleceller på ”Skvalborg” i Uppsala

Publicerad 2023-04-29

Två dagar innan valborgsmässoafton var Uppsalas fylleceller fullsmockade.

Nu har polisen tagit till planerade nödåtgärder för att alla ska få plats.

– Vi tror att det kommer bli väldigt mycket folk, så det kommer nog skruvas upp ännu mer, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisregion Mitt.

Valborgsmässoafton är för många likhetstecken med festligheter och alkohol.

I Uppsala börjar firandet redan två dagar innan. Under fredagen firades ”Skvalborg”, och under lördagskvällen väntar festligheter på ”Kvalborg”.

Men redan under fredagskvällen blev det stökigt. Alla polisens fylleceller blev fulla, någonting UNT var först att rapportera om.

– Vi tror det kommer bli ett ganska stort firande, med tanke på att pandemin stoppat upp det. Även om restriktionerna fanns där så var det lite försiktigt firande än förra året, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisregion Mitt.

Fylla och stök i Uppsala dagarna innan valborgsmässoafton.

Han säger dock att det har varit ovanligt lite bråk och stökigheter, utan att det rör sig om personer som polisen har varit tvungna att ta hand om, för deras egen säkerhet.

Närmare 100 000 personer brukar fira valborg i Uppsala.

Sätter in fler fylleceller

Nu laddar polisen för helgens festligheter, som totalt sträcker sig över fem dagar. Valborg följs nämligen av både ”Finalborg” och ”Katastrofalborg”.

Vanligtvis kommer det runt 100 000 personer till Uppsala under firandet. På grund av uppehållet under pandemin tror man att det kommer komma ännu fler.

– Man går all in i år i stället, vi ser ett ökat intresse. Det har ju kallas för ”revanschborg”.

För att kunna säkra att det finns för alla som behöver så har polisen förstärkt med ännu fler fylleceller. Magnus Jansson Klarin vill dock inte gå in på vilka byggnader eller lokaler som gjorts om.

Han rekommenderar de som firar valborg att inte glömma att varva med ett glas vatten.

– Det är ju inte speciellt trevligt att tillbringa natt i en fyllecell. Många har väntat i flera år på att detta ska bli av, så jag tycker man ska tänka till och dricka måttligt, så man verkligen kan vara med under denna folkfest.

Följ ämnen i artikeln